Зима

Зима
Пролет

16 септември 2016 г.

Заради високите цени фалшифицират розово масло

"Качеството на лавандулата в Северна България не отговаря на никакви стандарти."
 
"Реколтите на основните етерично-маслени култури за България - роза и лавандула, не бяха едни от най-добрите. Имаме ниски добиви при лавандулата и сериозно климатично влияние при розите."


Това призна Филип Лисичаров от Асоциацията по етеричните масла в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не мога да кажа, че 2016 бе една от най-добрите години за българската роза и лавандула", сподели той.

"При розите има сериозно търсене на пазара, а цените продължават да растат, а при лавандулата поради едно безпланово засаждане през последните няколко години стигнахме до свръхпроизводство. Още през тази година ще останат значителни количества непродадено лавандулово масло", смята Лисичаров.

Традиционната българска лавандула, която се произвежда в Централна България, отговаря на Българския държавен стандарт и качеството е постоянно, каза още той.

"Направени са много нови лавандулови насаждения в Северна България, от където излиза 60-70% от цялото българско производство. Там качеството не отговаря на никакви стандарти и дори не би трябвало да бъде етикетирано, като лавандулово масло. Няма контрол и е въпрос на време това производство да се срине, защото клиентът е свикнал на качеството. При розата проблемът е, че поради високите цени напоследък се появиха много фалшификати".


Няма коментари:

Публикуване на коментар