Зима

Зима
Пролет

16 септември 2016 г.

Да си купиш посланик

Разкритията за дарителите на Дьо Кабан за първи път онагледяват мащабите на задкулисието, което има ресурса да “купува” чужди посланици

Адресът на новия посланик на Франция в Буркина Фасо е “Булевардът на съкровищата” № 504 в Уагадугу. 


По всичко изглежда посланическата кариера на Ксавие Лапер дьо Кабан все така ще е свързана със съкровища. Защото, докато българските олигарси и комисионери и техните марионетки сърцераздирателно и почти потънали в траур не искаха да повярват, че ключовият им лобист в мрежата за задкулисен натиск напуска България, станаха известни факти, които със саблен удар свалиха маската на почтеността от лицето Дьо Кабан. 

Адресът на посолството в Африка всеки ден ще напомня на доскорошния посланик на Париж в София, че все така дължи отговори на въпросите около изложбата на тракийските съкровища в Лувъра.

И тези въпроси далеч не са свързани само с неизпълненото обещание към Националния исторически музей, чийто директор Божидар Димитров се оказа, че все още очаква да научи къде са средствата, които Дьо Кабан е събирал и уж обещал да предостави под формата на дарения на българските музеи. Дейността на Дьо Кабан и опитът му да се прави на меценат пораждат далеч повече въпроси от този, на какво се дължи сериозното разминаване между твърдяната от Божидар Димитров сума, която посланикът би трябвало да е събрал – около половин милион евро – и отчетените от французина като събрани едва 361 190,23 лв. Особено що се отнася до източниците на дарения, чийто прочит поражда съмнения най-малкото за търговия с влияние.

През 2014 г. Ксавие Лапер дьо Кабан е обзет от желание да меценатства. За целта е регистрирано сдружение “Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра”. Председател на управителния съвет на сдружението е самият посланик, а останалите членове са културният аташе на посолството Давид Вейзман и адвокат Светлана Ганева, която от години защитава интересите на френски компании в България, за което дори е награждавана с орден от посолството.

През 2014 г. сдружението на Дьо Кабан има само едно дарение, което е направено от френска компания в областта на фармацията и на стойност едва 3000 лв. През 2015 г. събраните дарения са 39. Според отчета на неправителствената организация, публикуван в началото на септември тази година, огромната част от средствата са отишли за покриване на разходите за българската изложба в Лувъра през април 2015 г. Друга част от парите са усвоени за реципрочното присъствие на експонати от Лувъра у нас.

Сред причините за провала на първия мандат на бившия френски президент Никола Саркози бяха скандалите, свързани с дарения, с които е била финансирана предизборната му кампания през 2007 г. Стигна се дотам, че най-богатата французойка – Лилиан Бетанкур – е правила дарения за партията на Саркози, които в пъти са надвишавали определения по закон лимит. Очевидна е нетърпимостта на французите към злоупотребите с дарения за публични личности и политически фигури.

В този смисъл недоумение буди фактът за няколко от даренията, които Дьо Кабан в качеството му на председател на УС на сдружението “Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра” допуска. Дарения, които Дьо Кабан съзнателно е приел, най-малкото защото са най-големи. Въпросните дарения не са просто морално неприемливи, но са и в пълен разрез с публично заемани от посланика на Франция в България позиции по отношение върховенството на закона и правосъдната реформа у нас. И те наистина поставят много остро въпроса – извършвал ли е търговия с влияние и дори лобистки натиск върху хода на висящи търговски и наказателни дела доскорошният посланик на Париж в София.

Ксавие Лапер дьо Кабан имаше решаваща роля група български олигарси да подемат кампания срещу българското правосъдие с две основни цели – овладяване на съдилищата и прокуратурата и осигуряване на имунитет срещу наказателни преследвания. За целта Дьо Кабан, ползвайки авторитета, който Република Франция му е гарантирала, изпращайки го като посланик в Република България, безцеремонно зае страна в търговски спор, по който страна беше френската частна фирма “Белведере СА”. В крайна сметка нарочената от Дьо Кабан за “гнила ябълка” съдийка Румяна Ченалова бе отстранена от съдебната система, а самата тя обвини дипломата в корупция, ако се съди по изтекъл в интернет запис от разговор между магистратката и нейна ясновидка.

Вмешателството на Дьо Кабан в правосъдната система бе осъществено през декември 2014 г. Месеци по-късно се оказа, че собствениците на “Белведере СА” са постигнали извънсъдебно споразумение с ответната страна, с което всъщност са признали и претенциите на другата страна. Докато беше у нас, посланикът така и не призна това обстоятелство. Оказва се, обаче, че намесата на Дьо Кабан не е останала неоценена от собствениците на “Белведере СА”. На 19 август 2015 г. фирмата дарява на сдружението на посланика сумата 48 895,75 лв. Това всъщност е най-голямото дарение, което Дьо Кабан успява да набере. Отчетът на направените разходи показва, че сдружението на Дьо Кабан почти няма разходи, които да е правило след датата на дарението. Повечето от събитията са проведени през първата половина или в средата на 2015 г., т.е. преди “Белведере СА” да направи мащабното дарение. Разбира се, съществува вариант, при който Дьо Кабан да е “кредитирал” собственото си НПО чрез собствени или други средства, които по-късно да е възстановил. Подобно действие обаче не е надлежно отбелязано, защото би повдигнало въпроса за произхода на средствата.

След като покрай историята на “Белведере СА” звездата му на “борец” за правда и справедливост изгря и това не остана незабелязано от олигарсите и техните марионетки, Дьо Кабан веднъж си позволи грозно и безцеремонно да атакува и редови български прокурор заради това, че си е изпълнявал задълженията.

Оказва се, че една от причините за тази ненавист на бившия френски посланик към държавното обвинение може би се крие в щедростта на фирми, собственост на български олигарх, “клиент” на същата тази прокуратура. Оказва се, че другият най-голям дарител на сдружението на Дьо Кабан, наред с “Белведере СА”, са фирми на подсъдимия за укриване на 63 млн. лв. данъци олигарх Огнян Донев. Излиза, че за посланика няма проблем, ако в контролирана от него банкова сметка постъпват пари от подсъдим олигарх, но далеч по-голям проблем е, ако прокуратурата се опитва да възстанови неплатените данъци.

На 30 март 2015 г. “Софарма трейдинг” превежда по сметка на сдружението на Кабан, Вейзман и адвокат Ганева сумата 17 578, 13 лв. На другия ден – 31 март 2015 г. – дарения прави и “Софарма”. На два транша са преведени първо 10 000 лв., а след това още 29 297 лв. Така, компаниите, които олигархът Огнян Донев контролира, правят общо дарение в размер на почти 57 000 лева. 


Симбиозата между подсъдимия за укриване на данъци в рекордни размери олигарх и отишлия си посланик всъщност далеч не приключва с атаката срещу прокуратурата, нито с “даренията”. Интернет изданието на Донев “Клуб Z” е най-ревностният разпространител на всяка публична изява на компрометиралия се дипломат. Сайтът на олигарха Огнян Донев успява да изпревари по сервилност дори изданията на другия олигарх издател Иво Прокопиев, с когото Дьо Кабан не крие, че често вечерял.

А ако софиянци имат забележки за цената на водата, която плащат, нужно е да знаят, че “Софийска вода”, чийто собственик е френската “Веолия”, също е дарила пари на лобиста с дипломатически имунитет.
Разкритията за дарителите на Дьо Кабан за първи път онагледяват мащабите на задкулисието, което има ресурса да “купува” чужди посланици, за да притиска легитимните институции в опит за тяхното овладяване и/или подчиняване. Решението на Ке д’Орсе, с което Ксавие Лапер дьо Кабан бе пратен от “Оборище” на Avenue du Tresor, трябва да служи като африканска обица за всеки чужд лобист, любител на съкровищата, който занапред реши да постави себе си в услуга на родните олигарси, които рано или късно ще бъдат достигнати от върховенството на закона.

* От редактора
Както се вижда от разследването на “Труд”, жълт е задникът на моя голям приятел Кабан.
Петьо Блъсков

 
Протестърът Иванов и обслужващият го посланик на Франция Дьо Кабан

Няма коментари:

Публикуване на коментар