Зима

Зима
Пролет

16 септември 2016 г.

От следващата година - 460 лева минимална работна заплата

"Минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си, те са добър инструмент за борба със сивата икономика и гарантиране на правата на работниците и служителите."

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в кулоарите на парламента в отговор на въпрос за преговорите за минималните осигурителни прагове. 

Горанов заяви, че приема аргументите на работодателите там, където няма прагове, договорени между тях и синдикатите, да не се прилагат административни увеличения. 

"Имаме още около месец и половина да се опитаме да постигнем разбирателство на принципа, че там, където не се постига договореност, се прилагат старите прагове. Няма аргумент обаче прагове, прилагани през 2016 г. да не могат да бъдат прилагани през 2017, при очакван ръст на икономиката около три процента", посочи финансовият министър, като поясни, че не се очаква стагнация или слизане на доходите, така че действащите в 2016 г. прагове да бъдат непосилни за работодателите за 2017 г.

"Може би се вдига и малко напрежение предизборно, но мисля, че сме далеч от темата за прекъсване на социалния диалог в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество", отбеляза Горанов. Той посочи, че дори да се запазят номиналните равнища на осигурителните прагове, там, където икономиката позволява и в тези браншове, където има ръст на възнагражденията, ще нараснат и осигурителните вноски. Министърът припомни, че е постигнат консенсус за инкриминиране укриването на осигурителни вноски. 


"Не очаквам негативен ефект, дори да не се договорят по-високи осигурителни прагове, тъй като нашата приходна администрация ще вложи достатъчно усилия, за да събере дължимото", коментира Горанов, цитиран от ИА КРООС.

Финансовият министър посочи, че минималната работна заплата нараства с разумни темпове и припомни, че тригодишната бюджетна прогноза предвижда поетапно увеличение. За следващата година размерът на минималната заплата ще е 460 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар