Зима

Зима
Пролет

26 септември 2016 г.

Да пратиш на умрял писмо

За какво преди години бяха похарчени сума ти държавни пари за електронизация на кметствата?!

Данъчните в една малка община в страната пратили писмо до покойница, че им дължала пари за данъка на къщата и такса смет. 

Баба Елена била трупала борча в продължение на 3-4 години и сигурно женицата е карала на едната пенсия, та забравила, че трябва да плати недоборите. Няма как да се разбере, защото беловласата баба не е между живите от…10 години. 

Но днешните колеги на бирника от „Господин за един ден“ няма откъде да знаят, че жената се е споминала и по родните закони покойниците не дължат пари на държавата. Явно чиновническо недоглеждане или по-скоро пропуск от мързел е да не провериш в база данни – т. нар. ЕСГРАОН, дали едно лице е живо и можеш ли да му съдереш и ризата от гърба за каквито се сетиш такси. 

Няма как по друг начин да се нарече изпращането на подобна “честитка“ на някой, който отдавна се е преселил на небето и е оставил на земята дълговете си, натрупани от сиромашия. 

И ако е наистина въпрос на това да натиснеш един бутон на компютъра и да провериш кого да подгониш, за да си прибереш вересиите, за какво тогава преди години бяха похарчени сума ти държавни пари за електронизация на кметствата?! 

Или отново заради човешка грешка ще гоним Михаля „на оня свят“?


"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар