Зима

Зима
Пролет

26 септември 2016 г.

Република Сръбска предизвика държавните власти и Запада, като гласува в неделя на референдум

99,8 процента от гласувалите са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска на 9 януари
 
Босненската Република Сръбска предизвика държавните власти и Запада, като гласува в неделя на референдум, забранен от Конституционния съд и порицан от Европейския съюз и САЩ.

Организаторите на референдума съобщиха, че 99,8 процента от гласувалите са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска на 9 януари.

На тази дата през 1992 г. босненските сърби обявиха "Република на сръбския народ" в състава на Босна и подпалиха кървава война, която отне живота на 100 000 души, преди да приключи през 1995 г. Босненските мюсюлмани и хърватите бяха преследвани и почти изцяло прогонени от територията на Република Сръбска.

Босненските сърби празнуват 9 януари като ден на държавността, окачват сръбски знамена и организират публични религиозни церемонии. Мюсюлманите и хърватите, които се завърнаха, гледат на празника като на честване на тяхното прогонване и намек, че районът е само за сърбите.

Конституционният съд на Босна нареди на Република Сръбска да премести празника, но властите в Баня Лука решиха да организират референдум по въпроса. Избирателната активност е била около 60 процента сред 1,2 милиона гласоподаватели. При обработени 71 процента от бюлетините резултатите сочат, че 99,8 процента са подкрепили запазването на празника на 9 януари.

"Горд съм с народа на Република Сръбска, с всички онези, които излязоха и гласуваха", заяви президентът на Република Сръбска националистът Милорад Додик. Той говори в Пале - град край Сараево, който бе щаб-квартира на военновременния лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден през април за геноцид по време на босненската война.

Върховният представител на международната общност в Босна Валентин Инцко заяви, че референдумът е безпрецедентна атака срещу конституционния ред в Босна и резултатите му няма да бъдат законни.

Западни дипломати предупредиха, че референдумът нарушава Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната, и може да предизвика санкции или обвинения срещу организаторите му.

Гласуването предизвика напрежение и опасения от подновяване на конфликта, отбелязват агенциите. Местните лидери обаче отхвърлиха тази реторика.

"Няма да има война, никой няма да унищожи Република Сръбска", заяви Бакир Изетбегович, представител на мюсюлманите в босненското тричленно председателство. Той смята обаче, че организаторите на референдума ще бъдат съдени.

Милорад Додик отхвърли тази възможност. "Република Сръбска няма от какво да се страхува", заяви той.

Босненските мюсюлмани и Западът се опасяват, че Милорад Додик свика референдума, за да опипа почвата за отделяне на Република Сръбска от Босна.

Опозиционни лидери в Република Сръбска пък заявиха, че босненската сръбска управляваща партия е насрочила референдума седмица преди местните избори, за да отклони вниманието от корупцията към национализма.

Жителят на Баня Лука Томислав Стайчич сравни празника с рожден ден. "Няма сила на земята, политическа или божествена, или каквато и да е друга, която може да промени датата на твоето раждане", каза Стайчич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар