Зима

Зима
Пролет

11 септември 2016 г.

Бойко Борисов отлага решението за Кристалина Георгиева за ООН

Премиерът е решил да изчака представянето на официалния ни кандидат Ирина Бокова на поредното изслушване на 26 септември
 
Министър-председателят Бойко Борисов отлага взимането на решение за евентуалната смяна на кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, какъвто слух плъзна из София в съботния ден.

Това научи Епицентър.бг от отлично информирани правителствени източници.

Премиерът е решил да изчака представянето на официалния ни кандидат Ирина Бокова на поредното изслушване на 26 септември.

"Няма проектопредложение на заседанието на кабинета идния вторник кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН да бъде оттеглена и вместо нея да бъде предложена тази на Кристалина Георгиева", обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 


„Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение", каза още Бъчварова.

Тя няколко пъти подчерта, че "засега няма официално внесен проект на решение по този въпрос. Ако има, то може да бъде внесено до края на работния ден в понеделник".
Румяна Бъчварова отказа да коментира дали Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за този пост и дали е истина, че това е идея и на три държави по въпроса.

Към този момент Борисов не е излязъл с официална позиция, но някои медии упорито насаждаха през целия ден тезата, че правителството вече е решило да оттегли официалния кандидат на България. Истината е, че премиерът е подложен на силен натиск да стори това. Различни чужди източници внушават, че Бокова вече няма шансове и че е добре България да заложи на Георгиева, която вече уж била получила подкрепа и от САЩ, и от Русия. Нещо, за което към този момент липсва достоверна информация.

В също време Бокова няма намерение да оттегля кандидатурата си.

След четвъртото гласуване, което я изпрати на пета позиция, Ирина Бокова има 15 дни да докаже, че е печелившият играч за ООН.

Ако на 26 септември, понеделник, българският кандидат за надпреварата за най-високия пост в най-авторитетната институция в света не успее да влезе в първата тройка отличници, са възможни два сценария.
 

Първият е самата тя да се оттегли.
 

Вторият е България да предложи смяната ѝ с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Какви са обаче шансовете на Георгиева да се пребори за престижния пост, никой не се наема да каже. Точно обратното, авторитетни наблюдатели смятат, че влизането ѝ в надпреварата по средата на състезанието минимизира възможностите ѝ за успех.

Заседанието на Министерския съвет през идната седмица ще бъде заради визитата на унгарския премиер Виктор Орбан и посещението му на границата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар