Зима

Зима
Пролет

30 септември 2016 г.

Рубиконът на Борисов

Провал на Георгиева в ООН ще бъде равносилен на политическа гилотина за Борисов
 
Борисов е свикнал да бъде в центъра на вниманието. Свикнал е да оцелява при най-шумните скандали по негов си начин. 

Но…, всичко това е доказано само на българска почва. 

С решението за оттегляне на подкрепа за Бокова и вкарването в игра на Георгиева, Борисов бе принуден да излезе на световния терен. А това е терен непознат за него. 

Преди време, когато бе актуален казусът с Румяна Желева, малцина обърнаха внимание на оценката на Филиз Хюсменова. На въпрос защо се получи този фал за българския кандидат за комисар, Хюсменова отговори кратко. Според нея предложилите за този пост Желева не познават кухнята на политиката в Брюксел. Хюсменова бе права и то болезнено права. Дали Борисов разбра урока за казуса с Желева и казаното от Хюсменова ще разберем съвсем скоро.

И така се стигна до излизането на Борисов на терена на ООН. Езиковата бариера е твърде сериозен проблем за човек, който е принуден да взема решения за световната политическа сцена. Езиковата бариера лишава всеки един политик от директен разговор с другите. Може би езиковата бариера понякога се превръща и в комуникационна изолация за политиците. Когато на тебе трябва да ти превеждат разговор, статия, мнение, винаги има риск да пропуснеш много важен факт или цяла поредица от факти. Съществува и риска чрез езиковата бариера всеки политик да стане заложник на интереси, за които той не подозира. 


И  имайки предвид, че Борисов не познава политическата кухня на ООН, както и езиковата му бариера, е възможно той да е бил подведен. Дано това не е така! Най–лошото за Борисов е ако кръг от хора са успели да го убедят, че всичко за Георгиева и ООН е в кърпа вързано, а в същото време да се разиграва сценарий неизвестен за него.

Да  допуснем, че Георгиева и Бокова участват едновременно в надпреварата за ръководител на ООН. Какво би станало ако Бокова има по-добър резултат от Георгиева? И това реално може да се случи преди президентските избори. Подобно развитие на нещата ще изхвърлят Борисов от политиката. При подобно развитие няма как и Георгиева да остане комисар в ЕК. Но тя няма да напусне доброволно поста си там. И това отново ще е удар върху Борисов, защото тя е негов кандидат. А както казва самият той, провалили се кандидати от ГЕРБ той ги освобождава.

Подобен въпрос не се коментира в медиите, но той е възможен като поява. Подобен въпрос Борисов е трябвало да разгледа преди решението за Георгиева. Това решение е неговия Рубикон. Връщане назад вече няма. 


Провалът на Георгиева може да доведе до политическо цунами срещу Борисов. Провал на Георгиева в ООН ще бъде равносилен на политическа гилотина за Борисов. 

Но провалът на Бокова и Георгиева безспорно ще помогнe  на някой друг кандидат. И не е невъзможно някой да участва в подобен сценарий, тъй като има направена сделка с този друг кандидат. В България има достатъчно политици, които могат да сключат сделки за себе си и да унизят държавата ни. Времето ще покаже дали и сега политически наши играчи не участват в подобна сделка.

Дали Борисов допуска такъв сценарий? По всичко личи, че не допуска. Той знае, че ГЕРБ без Борисов е НПО. И е прав за това. Но изглежда и той няма имунитет срещу политическите хитреци и брокери. Моментът на политическия Рубикон за Борисов не е избран от него самия, но той стигна до него. 


Ако за всички други негови решения той е имал правото по няколко пъти да сменя позицията си, то това сега е невъзможно.


Петко Добрев, колаж: Кирил Стаменов, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар