Зима

Зима
Пролет

6 септември 2016 г.

МВР, recycle bin

В природата нищо не се губи, само се видоизменя – или сменя мястото си, ако гледаме МВР.
 
Там имат особено отношение към кадрите си – провинилите се не напускат системата, а биват скатавани на друго място. За повторна употреба.

Познат трик. Боклукът се замита под килима, килимът остава в кабинета. Все пак си е „наш“.

На 16 август премиерът Бойко Борисов поиска оставките на шефа на „Гранична полиция“ Антонио Ангелов и заместника му Йотко Андреев. Поводът за това стана огласяване на един скандален договор за 100 000 евро за превоз на нелегални мигранти между „Гранична полиция“ и фирмата на арестувания за каналджийство Григор Григоров.

А огласяването на договора дойде, за да се потули бързо-бързо в публичното пространство скандала с екстрадицията на Абдуллах Бююк, извършена от МВР въпреки отказа на българския съд за екстрадицията му.

Малко по-късно Андреев е преназначен в системата на МВР – началник-отдел в сектор „Миграция“, търси се място за Ангелов. Тази година беше „приютен“ в София и съмнителен полицейски началник от Свиленград.

Бившият директор на ОД на МВР Благоевград Росен Танушев, който тази седмица даде оставка заради престараването си по скандала в Симитли също отива на работа в… София.

Със заповед на вътрешният министър Румяна Бъчварова той ще бъде назначен като началник отдел в дирекция Национална служба полиция, съобщи „Струма“.

Оставката на Танушев дойде след като в Благоевград незаконно арестуваха шефа на „Агромах“ Методи Бачев и журналист от сайта Pirinsko.com заради публикуван клип с изцепка с нецензурно съдържание по адрес на премиера Бойко Борисов.

Това е оная изцепка, при която Бачев се обръща на микрофон към актьора Красимир Радков на събор на село Черниче с думите: „Е, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е*ал Бойко Борисов, знаеш ли го ти т’ва? Искам с’а да се отпуснеш и да се пра’иш на Бойко Борисов…“

Ето затова оставките не променят нищо в системата на МВР. Защото МВР в повечето случаи пак си ги прибира. Да доизкарат до пенсия – без зор и много работа, да приберат по двайсетина заплати и главно – да свършат някому някоя и друга услуга.

„Оставките (на Ангелов и Андреев – б.р.) няма да променят нищо в системата, защото тя е съсипана от корупция, безпринципни назначения и бюрократщина“, коментира през август пред „Дойче веле“ бившият ръководител на дирекцията о.р.ген. Валери Григоров, който напусна системата на МВР при идването на власт на правителството на тройната коалиция.

„Йотко Андреев е протеже на шефа на ВМРО Красимир Каракачанов“, каза тогава Григоров, добавяйки, че МВР и специално „Гранична полиция“ от години са полигон за съмнителни, недовършени и противоречащи си „реформи“.

Recycle bin.


Никола Божков, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар