Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2016 г.

Лято 2016 – прегряване с геополитически привкус

Туризмът бележи ръст по всички параметри, но не може да се твърди, че това е следствие на направени инвестиции в качество на туристическия ни продукт

Лято 2016 постави рекорди за българския туризъм, каквито секторът не помни от 26 години. 

Значително увеличение има както на броя на туристите, които е посрещнала страната ни, така и на приходите от туризъм. Тези изводи са видни от последните данни на националната статистика и потвърдени от Министерството на туризма, туроператори и наблюдатели на сектора.

Ръст по всички показатели

По обобщени данни на Министерството на туризма през активния летен сезон – юни-септември, България е посрещнала над 5,2 милиона чуждестранни туристи, или с 18% повече спрямо същия период на 2015 година. Лято 2016 е рекордно и по брой туристи, посетили страната ни, и като ръст на вътрешния туризъм, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

На много от пазарите са реализирани чувствителни ръстове за периода юни-септември. Германия – ръст от 33%, Русия – 22%, Румъния – 15%, Полша – 38%, Украйна -10%, Великобритания – 10%, Чехия - 38%, Франция – 19%.

За периода април-септември България е посетена от общо 6 млн. чужди туристи, или над 17% повече в сравнение със същия период на миналата година. Министерството на туризма очаква с данните за октомври да бъдат отчетени около 6,6 милиона чужди туристи, които са избрали България за своята лятна почивка.

За януари-септември страната ни е посрещнала близо 7 млн. чуждестранни граждани, без транзитно преминалите. За сравнение, за цялата 2015 година България е посетена от около 7,1 милиона чужди туристи.

Позитивни са и резултатите, що се отнася до българските туристи. За деветмесечието българите, които са почивали в страната, са близо 2,9 млн. души. Спрямо същия период на миналата година има ръст от 8%. Само за лятото, в периода април-септември, българските туристи са нараснали с над 7%.

Туристическото министерство отчита и сериозен ръст в приходите. По данни на БНБ приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс за първите осем месеца на тази година възлизат на над 4,7 млрд. лв. (данните на БНБ се публикуват с месец закъснение от тези на НСИ и към момента са налични само за януари-август). За периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, или ръст от 15%.

Данните на Института за анализи и оценки са за ръста на туристите за юли, август и септември. За трите месеца ръстът на туристите е 17%. От немския пазар - 42%, от руския - 35%, от Полша, Чехия и Словакия - ръст между 55 и 75%.

Чуждите туристи в България ще надхвърлят 10,3 милиона до края на годината. Заедно с приходите от вътрешния туризъм, те ще донесат приходи от над 7,1 млрд. лева, каза за Investor.bg Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

Лято 2016 е еталон по отношение на минали и бъдещи летни периоди, годината показа възможно най-добрите резултати от 26 година насам. По всички параметри имаме специфичен връх – брой нощувки, среден приход от стая, среден приход от туризъм и брой туристи. Данните за вътрешния туризъм също показват стабилност, описа той изминалия летен сезон.

Прегряване

Българският туристически бизнес се справи отлично с пресата от туристи (от началото на годината са реализирани над 55 милиона нощувки), която се случи през август и септември, посочи Драганов. За първи път нямаме отрицателни публикации относно замърсяване на морето, алкохолен туризъм и други, тоест жълтината по отношение на туристическото предлагане, изчезна. Изчезнаха всички ненужни и несъществуващи сензации с отрицателен знак, допълни той.

 В този контекст експертът отбеляза, че българският туризъм е отговорил на всички качествени критерии и не е записал оплакване от нито един голям туроператор или пък чуждестранни медии, които да критикуват българският туристически продукт.

По думите му 2016 година е доказала, че българският туризъм може да обслужи големи обеми туристи и то при спазване на стандартите за качество.

Добър летен сезон... добра година


Въпреки че усилията на ресорното министерство от години са насочени към превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и лозунгът "България – страна на четири сезона" се носи по международните туристически борси от Лондон, през Москва до Токио, страната ни не може да излезе от имиджа си на морска дестинация. Все още резултатите от летния туризъм са определящи за тези в годишен план за сектора. Обяснимо рекордното лято за туризма на България предполага и позитивни очаквания за резултатите в годишен план.

Драганов изчислява, че освен очаквания ръст от 11% на приходите заради ръста на туристите, безпрецедентната кампания на Националната агенция за приходите за контрол на оборотите и повишаване на събираемостта, ще повиши приходите до 20-25 на сто за годината.

Бяха констатирани огромни разлики при отчитането на оборотите преди и след проверките на данъчните. Само за юли и август приходите надхвърлиха 1,2 млрд. лева, което се случва за първи път и води до очакван допълнителен приход за сектора.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма в края на 2016 година броят на чужденците, които са посетили България, ще надхвърли 10,3 милиона. Като прибавим и вътрешните пътувания, то те ще донесат приходи от над 7,1 млрд. лева в икономиката ни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар