Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2016 г.

Е, сега стана ли ви по-добре?

Карикатуристите да са ви проблема, честно казано

Карикатура на Чавдар Николов, посветена на скандалите около стипендиите за ученици от ромски произход, бе обвинена в налагане на расистки стереотипи. 


Срещу рисунката, предизвикала истинска лавина от мнения в социалните мрежи, беше подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация от Станислав Додов от онлайн списанието "dВерсия". Според него и екипа на списанието тя "уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата."

Според Додов "изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики", пише dnevnik.bg.



В отговор, днес Чавдар Николов публикува в сайта "Терминал 3" втори вариант на същата карикатура, изобразявайки героите без да "репрезентира... стари и установени дискриминационни представи".

В профила си във Facebook карикатуристът лаконично изрази мнението си, разказвайки къса, поучителна история, която споделяме с вас:

Един човек навлязал в една тъмна гора. Тишина, само пукали някакви съчки.

- Има ли някой тук?  - прошепнал човекът.

Никакъв отговор. Тишина, само съчките продължавали да пукат. Гората ставала все по-мрачна.

- Има ли някой тук! - провикнал се уплашено човекът.

Никакъв отговор. Тишина, само съчките пукат. Гората станала почти непрогледна.

- Има ли някой туук!!!  - изкрещял в ужас човекът.

- Е, има! Сега стана ли ти по-добре?- казала мечката, потупвайки го по рамото...

 
 No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар