Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2016 г.

Задържаха антимафиот от Стара Загора, закрилял наркодилър

Ивайло Димов е обвинен за престъпление по служба и против правосъдието

Шефът на антимафиотите в Стара Загора Ивайло Димов се сдоби с обвинения за две престъпления – по служба и против правосъдието, съобщиха от държавното обвинение. 


Димов е подведен под наказателна отговорност по разследване на звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура.

Според разследващите Димов се пробвал да закриля наркодилър, който бил закопчан на 6 октомври 2015 г. при полицейска операция в Стара Загора. Закопчаният мъж бил известен като част от кримиконтингента и често попадал в полезрението на разследващите за наркоразпространение. Мъжът многократно е осъждан за същото престъпление, а последната си присъда изтърпял през 2011 г., съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

На 7 октомври 2015 г. арестуваният бил обвинен за продажба на хероин на двама души и с решение на съда е оставен зад решетките. Тогава Димов отишъл при окръжния прокурор на Стара Загора и заместника му и поискал съдействие – към арестувания да има специално отношение - разследването или да бъде забавено, или да се сключи споразумение с него за по-леко наказание заради многобройни смекчаващи доказателства, каквито всъщност нямало. Магистратите заявили на Димов, че това, което иска, е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си, съобщава "Монитор".

Тогава шефът на сектор БОП посетил и наблюдаващия разследването прокурор и пред него поставил същите искания, но получил отказ. По-късно се срещнал и с председателя на окръжния съд в Стара Загора, пред когото продължил да се опитва да помогне на арестувания. Димов не е казал на магистратите защо иска от тях съдействие за помощ на наркодилъра. Не им е предлагал пари.

На 28 април 2016 г. прокуратурата внесла обвинителен акт срещу търговеца на хероин и на 24 юни т.г. той бил осъден на 5 г. затвор, след като признал вината си. В момента излежава присъдата си в затвора в Стара Загора. Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от магистратите, които са били подложени на натиск. През май, юни и юли агенти на ДАНС са извършили проверка. На 1 август т.г. прокуратурата в Стара Загора образувала досъдебно производство срещу Димов.

С постановление на главния прокурор от същата дата било разпоредено разследването да се проведе от спецзвеното „Антикорупция“ в СГП. По случая са работили един прокурор и двама следователи. Не са използвани СРС. На 28 октомври т.г. прокуратурата е повдигнала обвинение на Димов и го е привлякла като обвиняем. Определена му е мярка за неотклонение „подписка“ и забрана да напуска страната. Уведомен е вътрешният министър. 


Спецзвеното „Антикорупция“ ще внесе искане за отстраняването на Димов от длъжност. Пред разследващите той се е възползвал от правото да не дава обяснения. Със сигурност Димов е познавал наркодилъра във връзка с работата си, казаха още от прокуратурата. Проверка на имотното състояние на антимафиота е показала, че няма основание да се твърди, че има много пари и имоти. По това досъдебно производство Димов не е задържан.
Ивайло Димов

Няма коментари:

Публикуване на коментар