Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2016 г.

Германия празнува 26 години от обединението си

Основните тържества са организирани тази година в Дрезден, административен център на Саксония
 
Германия отбелязва днес 26-ата годишнина от обединението - Деня на германското единство, който е национален празник и почивен ден.

На 3 октомври 1990 г. пет провинции от бившата Германска демократична република (ГДР) - Бранденбург, Мекленбург - Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, влязоха в състава на Федерална република Германия.

Основните тържества са организирани тази година в Дрезден, административен център на Саксония. В тях ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук и други високопоставени лица.

Празненствата, свързани с празника, започнаха в Дрезден още в събота. В града са организирани концерти, а довечера се очаква и грандиозно лазерно шоу. Според прогнози тридневните празненства ще бъдат посетени общо от около 750 000 души.

В рамките на празненствата в Германия е организиран и т. нар. Ден на откритата джамия. Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите. Акцията протича под мотото "Миграцията като предизвикателство и шанс". Властите приканиха германците да използват Деня на откритата джамия за преодоляване на ислямофобията. Предвиждат се дискусии и кръгли маси, най-вече за интеграцията на бежанците в германското общество.

Двайсет и шест години след обединяването въпреки всички усилия на федералното правителство стандартът на хората от източните германски региони все още изостава от този в западните провинции. Според експерти германският изток едва ли ще може да настигне запада и в обозримо бъдеще.



Няма коментари:

Публикуване на коментар