Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2016 г.

Хилари Клинтън и парите - манията по големия лукс

Надпреварата за Белия дом е най-скъпият избор в света, а кандидатите често са сред най-богатите в страната.
 
Хилари Клинтън не прави изключение, а двамата със съпруга й поддържат сложна връзка с парите.

Понеделник, 9 юни 2014 г.

Известната журналистка Даян Сойер посвещава предаването си в праймтайма на телевизионния канал АВС на Хилари Клинтън. Бившият държавен секретар е на обиколка, за да представи последната си книга, “Трудни решения”, която разказва за задкулисието на американската дипломация от 2008 до 2013 г. Но най-вече трябва да подготви почвата за президентските избори през 2016-а.

В продължение на един час, от дома си във Вашингтон, Хилари отговаря на въпросите на водещата, която е звездата на АВС. Шест милиона американци са пред телевизорите си. От международните кризи до президентските й амбиции, като се мине през Моника Люински, нищо не й е спестено. Нито дори въпросите за хонорарите, които получава за речите си на конференции, организирани от големи банки на Уолстрийт.

“Пет пъти повече от средната работна заплата за една реч? Мислите ли, че американците ще ви разберат?”, пита Даян Сойер.

Хилари Клинтън отговаря, като споменава финансовите трудности, които са имали със съпруга й след годините, прекарани в Белия дом:

“Вие не си спомняте, но ние си тръгнахме от Белия дом не само останали напълно без пари, но и задлъжнели. Трябваше да се борим, за да съберем достатъчно, за да финансираме заемите, къщите, учението на Челси. Не беше лесно. (…) Върнахме дълговете си и очевидно трябваше да печелим двойно повече заради данъците”.

Посланието й не минава. Веднага я обвиняват, че е скъсала с реалността. Още на следващия ден Хилари Клинтън се опитва да поправи нещата, като заявява, че положението, разбира се, е било сложно, но “с Бил имахме късмет през последните 14 г.” и това не й пречи да разбере “до каква степен е труден животът за много американци”.

Щетите обаче вече са нанесени. Според Джулиан Зелизър, професор по история в Принстънския университет, именно в този момент парите стават проблем за имиджа на Хилари Клинтън.

Цената на скандала


Въпреки това тя не лъже. Технически, Хилари Клинтън напуска Белия дом през 2001 г. “без пукната пара”, с дупка от 8 млн. долара в банковата си сметка. Достатъчно е да си видят данъчните данни, оповестени от екипа на кампанията й. Това е в резултат на правните разноски по аферата “Уайтуотър” и скандала “Люински”.

Аферата “Уайтуотър” датира от 1993 г., когато бившият сътрудник на Бил Клинтън, Дейвид Хейл, обвинява съпрузите Клинтън в мащабна измама по проекта за развитие на недвижими имоти “Уайтуотър”. Семейство Клинтън похарчват 3,5 млн. долара, за да се защитят в разследването, водено от борсовата полиция SEC. Те никога няма да бъдат изправени пред съда. Що се отнася до скандала “Люински”, съдебните разходи се изчисляват на няколко милиона долара.

Дълговете бързо са изчистени. И само за няколко години, семейство Клинтън натрупва колосално богатство. Според финансовия сайт Money Nation, който анализира внимателно публичните финансови документи на кандидата на Демократическата партия, личното богатство на Хилари Клинтън днес възлиза на 31,2 млн. долара. Стават 111 милиона заедно с богатството на съпруга й. Според журналиста и писател Даниел Грос, специалист по икономиката на САЩ, съпрузите Клинтън гледат на политиката като на много печеливш семеен бизнес: “Това е платформа, която им позволява да печелят от опита, връзките и властта”.

Златна двойка

Така след оттеглянето си от Белия дом през 2001 г., Хилари и Бил Клинтън могат да разчитат на няколко източника на доходи. Първо, официалните заплати. Кандидат-президентката на демократите е получавала до 169 300 долара годишно, по времето, когато беше сенатор от щата Ню Йорк, после по 186 600 долара годишно като държавен секретар на САЩ.

От своя страна, Бил Клинтън получава след оттеглянето си от Белия дом една хубава пенсия от около 200 хил. долара годишно, заедно с други облаги. Но най-вече от екстрите набъбва златната им мина. Както много известни личности, Хилари Клитън съумява да спечели от написването на мемоарите си - тя получава аванс от 8 млн. долара през 2001 г. за първата си книга и 14 млн. долара за втората, “Трудни решения”.

Същото важи и за съпруга й, с неговите 15 млн. долара за първата му книга. Накрая идват прочутите речи. Те носят най-много. Според Си Ен Ен, семейство Клинтън са натрупали 153 млн. долара след напускането на Белия дом, благодарение на 729 речи от февруари 2001 г. до средата на 2015 г., със средно цена на една реч от 210 795 долара! Стратегия, която плаща много добре, обяснява американският журналист Даниел Грос. Но която се оказва и много рискована!

Сенчести зони

Наистина много често Хилари Клинтън е обвинявана в конфликт на интереси. И то много рано в кариерата си. От решението й да влезе в борда на “Уолмарт” (мултинационална компания, специализирана в търговията на дребно), по времето, когато съпругът й е губернатор на Арканзас, до решението й да приеме заем от 1,35 млн. долара от един от своите дарители за семейната къща в Чапака, в щата Ню Йорк. Но колекцията й от речи, платени от Уолстрийт, предизвиква най-язвителните атаки. 

Дори най-близките й сътрудници подчертават в лични разговори колко е сложна връзката й с парите.

Въпросите около фондация “Клинтън”, една от най-мощните благотворителни институции в света, не успява да успокои полемиката. От създаването си през 2001 г. досега, неправителствената организация е събрала 2 млрд. долара. Тя подкрепя десетки проекти по света, от изследвания за лечението на СПИН до интегрирането на младите момичета на пазара на труда, и е финансирана от многобройни дарители: американски граждани, американски или чуждестранни фондации.

Непрозрачността на фондация “Клинтън”

Критиците на Хилари Клинтън обаче твърдят, че по времето, когато е отговаряла за американската дипломация, от 2009 до 2013 г., чуждестранни дарители са плащали на фондацията, за да получават услуги от американския държавен секретар.

В. “Ню Йорк Таймс” особено се заинтересува от случая с Франк Джустра, магнат от минния сектор. През 2005 г. Бил Клинтън отива с бизнесмена в Казахстан. Те вечерят с президента Нурсултан Назарбаев. Няколко дни по-късно Джустра получава разрешение да експлоатира няколко уранови мини в страната. Фондация “Клинтън” получава 31 млн. долара от Джустра. С течение на времето неговата компания расте и придобива уранови залежи в САЩ, предизвиквайки завистта на руската компания “Росатом”.

Между 2008 и 2010 г., когато се водят преговорите, Джустра и неговите съдружници отново отпускат няколко милиона долара на фондация “Клинтън”. През октомври 2010 г. сделката най-сетне е одобрена. По онова време Хилари Клинтън е държавен секретар и в това си качество е член на мощния Комитет за чуждестранните инвестиции, натоварен с издаването на разрешения за продажбата на активи в предприятия, които са свързани с националната сигурност. Засега нито едно от обвиненията не е доказано. Но спорът принуди Бил Клинтън да представи цяла серия от реформи в сдружението му, ако жена му бъде избрана за президент. Бившият държавен глава на САЩ ще трябва да подаде оставка от управителния съвет и да прекрати международната си дейност.

Хилари Клинтън обаче далеч невинаги е била толкова богата. Баща й Хю Родам продавал платове, а майка й е била домакиня. Също като Бил, тя съвсем не е богата наследница, макар че в края на кариерата си Хю Родам е начело на проспериращ бизнес с няколко завода за текстил.

Мания

Според Ейми Чозик, журналист в “Ню Йорк Таймс”, трябва да се върнем в началото на 80-те г. в Литъл Рок, Арканзас, за да разберем Хилари Клинтън. Бил Клинтън току-що е загубил надпреварата за преизбирането си на губернаторския пост. “Светът му рухна. Динамиката се преобърна”, обяснява един от приближените им, Томас Ф. Макларти III. Бившият губернатор трябва да си намери нова работа, да напусне служебното жилище и междувременно спира помощта, която съпрузите са получавали за отглеждането на деветмесечната Челси. За първи път Хилари е разтревожена. Как ще спестяват за образованието на Челси? Как ще се грижат за възрастните си родители? “Тя трябваше да поеме факела!”, обяснява Нанси Пиетрафеса, приятелка на кандидат-президентката на демократите.

По онова време Хилари Клинтън решава да вдигне телефона, за да поиска помощ от най-богатите си приятели. Следват две години на голям стрес. “В този момент тя осъзна колко е трудно да бъдеш майка и да се налага да работиш без никаква помощ”, разказа Джеймс Б. Блеър, адвокат и приятел на семейство Клинтън. Като допълнение, това е времето, в което Арканзас изобилства от нови милионери, произлезли от компании като “Тайсън” или “Уолмарт”. Парите сякаш текат навсякъде… само не и при тях. 


Споменът за този период е обсебил Хилари и според много наблюдатели и нейни близки, той обяснява и днес отчасти нейния стремеж, дори мания, както биха казали някои - по големия лукс.

 
Сабрина Калиоци, “Мадам Фигаро”, превод от френски: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар