Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2016 г.

Плод-зеленчук „ти на мене, аз на тебе“

Ако е вярно, че хранят децата със златни моркови, да влезе прокуратурата

Навремето да си магазинер в плод-зеленчука беше почти равно на барман по морето. 


Връзки и мангизи се искаха, за да те назначат. А после парите сами потичаха. Неслучайно имаше продавачки с по пет-шест златни пръстена на ръцете, пък стоката, която ти пробутваха, за нищо не ставаше.

Оказва се, че и в днешното демократично и пазарно време плод-зеленчукарският бизнес вирее страхотно на полето на обществените поръчки.

Миналият петък опозицията в парламента (БСП) обвини управляващите от ГЕРБ, че вече крадат и от храната на децата. Става дума за завишени в пъти цени, на които се доставят хранителни продукти по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Корнелия Нинова изнесе разтърсващи факти как при цена в магазина от 1 лев за килограм моркови, в училище те стигат 6,46 лв. Подобно надписване имало и при ябълките, крушите, портокалите, сиренето, кашкавала и т. н.

Земеделският министър Десислава Танева обвини Нинова, че числата били предизборно извадени извън контекста. Цените били същите и при кабинета „Орешарски“. Тука направо ахнахме. Ами като са били такива цените, защо тогавашната опозиция ги е проспала. Или е вярно, че в стойността влизали измиването, опаковането и транспорта на въпросните моркови. То пък голямо миене трябва да падне, за да се докарат  такива  цени. А може би става дума за специални сортове и породи, които са предназначени за менюто на космонавтите?

Истината е, че където има обществени поръчки и обявяване на цени, все нещо ще намирисва. Строителство на магистрали, пътища, сгради, доставки на консумативи, стоки и извършване на услуги не минават без скандали. Дали търговете ще са така нагласени, за да спечели „правилният“ кандидат, или стойностите ще бъдат завишени така, че да изникнат веднага подозрения за договорка между поръчител и изпълнител. И до съответното „делкане“ под масата… 


Някои факти звучат като фарс. Например за онзи господин, спечелил обществена поръчка  на „Гранична полиция“ за легален транспорт на бежанци, който беше спипан да ги вози нелегално с автобус. Вдигна се шум до небесата, поискана беше оставката на цялото ръководство на „Гранична полиция“ и… се получи една голяма кръгла нула. Този скандал вече позатихна или го изместиха и захлупиха други по-пресни. Това е и тактика на всички, които са ни управлявали или ни управляват. Общественото мнение бива занимавано с т. нар. корупционни практики, но умело гарнирани с хвалби за успехи и хвърляне на отговорността на предишните, които са били на власт. Напрежението обикновено се засилва, щом наближат поредните избори…

Преди повече от 10 години „Труд“ разкри гигантски разминавания при калкулираните цени за ремонт на Съдебната палата в София. Фирмата изпълнител си беше надписала в пъти по-високи цени за плочки, умивалници, смесители и др.  в сравнение с цените на дребно в магазините. Да не мислите, че след тези публикации някой го отнесе? Уви, това не се случи. Керванът си върви, кучетата си лаят… Подобни примери могат да бъдат намерени и в други стопански и нестопански сфери.

Обвиненията на БСП, че ГЕРБ са посегнали и крадат вече и от устата на децата в училище, са сериозни. Но искат и трябва да бъдат доказани. Как? Нужно е прокуратурата да се намеси веднага. И да проследи пътя на морковите, ябълките и портокалите от производителя до всяка училищна кухня. Ако някой, но с конкретно име и длъжност, се е облагодетелствал, да си понесе вината. Звучи като утопия, но иначе как да стане?

Социологическите анкети сочат, че корупцията е най-страшната заплаха за страната и за държавността. И това не е от вчера, имаше го и по времето на онези лелки от плод-зеленчука с многото пръстени по ръцете. Сега обаче нивото е доста по-високо. И затова е трудно доказуемо и също обрасло със зависимости.

Слагат край на игрите на доставчиците

"Още от тази есен ще определим нови пределни цени при доставките на плодове, зеленчуци и мляко за училищата, с което ще прекратим манипулациите, прилагани от доставчиците. Заедно с браншовите организации агроминистерството е разработило реални стойности, които са съобразени с пазарните цени."


Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в парламента. Субсидиите по двете схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко” се покриват от еврофондовете и са едни от най-добре усвояваните средства от страната. Танева посочи, че от тази есен се слага край на манипулациите, като пределните цени значително ще бъдат занижени. По този начин няма да могат да се източват и евросредства.

Пламен Енчев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар