Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2016 г.

ВКС окончателно оправда Мария Мургина

При третото разглеждане магистратите отново постановиха оправдателна присъда
 
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателната присъда на бившата шефка на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина, съобщиха от съда в понеделник. 

Върховните съдии досега два пъти връщаха казуса за ново разглеждане на втора инстанция.

Процесът започна преди шест години. Първоначално прокуратурата обвини Мургина за оказана принуда върху бившата директорка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да "уреди" ревизиите на ексдепутата от ДПС Гюнай Сефер.

Извън това й бяха повдигнати още три обвинения – две за престъпления по служба и едно за съставяне на документи с невярно съдържание. Впоследствие обаче Мургина бе оневинена по всички пунктове, освен по обвинението си за принуда.

Делото започна добре за държавното обвинение, защото в началото на 2011 г. Софийският градски съд (СГС) осъди Мургина на четири години затвор за принудата и едното престъпление по служба. Бившата шефка на НАП беше оправдана по другите две обвинения, съобщава Mediapool.bg.

След това обаче Софийският апелативен съд (САС) напълно я оправда по всички обвинения, за да се стигне до първото връщане на казуса от ВКС. При второто гледане апелативният съд отново я оправда по всички обвинения, след което върховните съдии пак приеха, че делото трябва да се върне на САС.

При третото му разглеждане на тази фаза магистратите отново постановиха оправдателна присъда, въпреки че според върховните съдии по делото има безспорни факти, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска – пряко, по телефона или през трети човек.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар