Лято

Лято

8 октомври 2016 г.

Терорът над бабите

В телевизора е едно, на жълтите павета - друго, а в селата - ужас
 
Забавен е животът в телевизора. 

Колко жалко, че 99,9% от населението на България не живее в тв студиата, нито на жълтите плочки, а някъде другаде – по мръсните софийски улици, по градчетата със затихващи функции или по селата на Северозапада, който се слави като европейски първенец по бедност и обезлюдяване.

В телевизора е весело: вътре избират майка на нацията, психодесни и псевдолеви се замерят с празни приказки при Хекимян, Аз-ове се борят като пехливани при Виктор и Ани, Майк Тайсън влиза в „Биг брадър“ и тъй нататък… А в селата е тъжно. И страшно. Не само затова, че 571 от 5000 са без население или с едноцифрен брой жители, че пътищата до тях са зиме непроходими, че плъхове се гонят вместо деца в училищата, а самотни старци си чакат края без ток, без вода и без лекарства. А и затова, че двайсетината им колци с домати и бурканите с компоти от джанки са редовно препитание на професионални апаши и маргинали.

В телевизора една министърка се радва: „Няма опасност от терористични актове у нас!“ Снимат я на учение, в което командоси и доброволци обезвреждат бутафорно атентатори на летището в Пловдив. Интервюират главния й секретар, който казва, че следи внимателно бомбардировките в Алепо и бежанската вълна. Възхитително! Прекрасно! Терорът от гледна точка на международното положение няма почва у нас. И да има – уверява Цв. Цветанов, – новият антитерористичен закон ще го попари. 


Адвокатът му Ханс Петер Улф като депутат от Бундестага обяснява, че тоя закон е световен пример за подражание и не засяга с масово подслушване човешките права. Тв водещата кима с глава. На хер Улф, разбира се, може да му се вярва – той спечели всичките дела за СРС срещу Цветанов, включително това за крайслера подслушвач. А какво ли би казал немският адвокат депутат за терора над нашите баби? Такъв въпрос няма в сценария на предаването.

Извън сценария:

Двама бивши затворници влизат в дома на баба Дона Чернева от Ръжево Конаре, бият я и я душат 2 часа, докато тя на своите 93 г. съобразява да им даде портмонето си с 53 лв. и снимка на дъщерята.

Рецидивист, съден 22 пъти за кражби, напада 64-годишната Тодорка Македонова от Болярово в деня, в който тя получава пенсийката си от 150 лв. и я скрива в раклата.

Негодникът влиза с взлом в приземната й стаичка, просва я на кревата, изнасилва я и я ограбва. В съда обяснява, че бил пиян и без пари, а бабичката била гола като пушка.

Друга жена, 87-годишна, от с. Малорад, има 1000 лв. спестявания и е пребита до смърт заради тях. Инкасатор я намира полуразложена под юргана.

Какво е това? Начин на живот в селата на България? Да. Но ако е вярно това, което твърдят експерти по сигурността – че терорът е деяние, целящо да всява страх, значи всяка от страхотиите, които споменахме, е и терористичен акт!

Петнайсет пъти апаши трошат с тухли прозорците на Мария и Ицо в Доганово. Отмъкват печката им, радиото, вилиците, снимките от сватбата. Нима не е тероризъм това? Не било тероризъм, а „конвенционални или битови кражби“. От телевизора съобщават, че МВР разкрива половината от тях. „Глупости! Ние вече не подаваме жалби. Аз два пъти подавах, полицаите си затраяха, а хайдуците се заканиха да ми отрежат главата – казва баба Вела и добавя: – Не пишете откъде съм, че ще уволнят внука ми от общината.“ Откъде е тя ли? Не е от Би Ти Ви репортажите. Поминува в неизвестност някъде из Подбалкана…

Село Буховец изтръпва след изнасилването на 66-годишната Горанка. Тя е трета жертва на тамошен маниак. Една нощ срязва елекрическите кабели, промъква се в спалнята й, избутва 91-годишната й майка, слага на лицето й възглавница и й чупи в нагона си две ребра. Една от предишните старици, с които се гаври, подава сигнал, но на разпита заявява, че била с него „по взаимно съгласие“. Той отървава затвора, а тя се опитва да се обеси от срам.

Да, по смисъла на Наказателния кодекс и антитерористичния закон това не са атентати. Но в медиите са под рубрика „Терор от апаши“. В тая рубрика най-често се среща думата „безнаказаност“.

„За да се докаже престъпление, трябват и следи, и свидетели, годни за съда“ , казва шеф на сектор „Престъпления против личността“. Така го казва, сякаш доказателствата са нещо по-недостижимо от Светия Граал.

„Само репортерките преследват крадливите цигански кланове“, казва бабата от Подбалкана. Но те нямат много време, сега тичат подир кандидат-президентите.

В село Градец българите са 150 от 5300 жители и са тероризирани от клана Борисови. Майка, баща и 12-те им деца влизат дето щат, млатят когото сварят и крадат. Големият син неотдавна нахлува с цепеница у възрастни инвалиди, рита, псува, взема единствените им 8 лв. и си излиза. Брат му бие минувач 20 минути за две цигари. Но и това според разследващите не е терористичен акт. Щетите са с малка стойност и не си струвало даже да арестуват злодеите само за да ги пуснат пак.

„Ромски терор!“ – казват препатили. То е, защото 70% от битовите кражби са дело на безработни, а в ромския етнос безработицата е 75%, пояснява криминолог. За циганите на социални помощи дребната престъпност е рутинен източник на доходи. Получат ги, похарчат ги за 10 дни, а до края на месеца шетат – по дворове, тавани, мазета, градини.

Прибират всичко – реколта, тръби, жици за скрап, дърва за огрев, дограма…Това е тяхно обичайно право. „Не крадем, берем си“, казва циганка, заварена в царевична нива с фамилията си. Андон Митев от ромската махала в Дълго поле е многодетен и има 9-годишна присъда за обир с убийство. Пускат го предсрочно за примерно поведение и той незабавно насича с нож пенсионерка, за да й вземе козата. Жена му вика в съда: „Ми кво да прави като са гладни децата!“

Г-жа Бъчварова е в телевизора пак. Изглежда добре и казва: „Не може във всяко село да има полицай. Няма човешки ресурс и финансов.“ Че няма, няма.

От 47 000 служители на МВР полицаите на терен са едва 14 000 – 20% от тях са пратени на границата, а 20% от щатовете са празни. В ефира може да е всякак, но на живо има един полицай за 7 села, без кола. Като иде с рейса в едно село сутринта, ще се върне вечерта по разписание. Така за 5-дневна работна седмица не успява да обиколи всички села, които пази.

И старците са насаме с терора там. А той не е само апашки. В с. Тракиец се оплакват на Румен Петков, бившия депутат: „Влизат в къщите ни униформени и питат за кого ще гласуваме. Притесняват ни директно да изберем една кандидатка.“

А терорът на гадините? Едри мравки тероризират с. Ивански. „Пълзят по улиците, в кухнята, под завивките. Падат от тавана в чиниите, не спя, обливам ги с маркуча!“, трепери Стефка Георгиева, на 72 г.

Ами телефонните терористи? Звънят: „Дайте пари, че имате колет, внукът ви е катастрофирал, дайте за лек!“

Ентусиасти поддържат сайт със съвети за безопасност на дядовците и бабите: сключете договор със СОТ, осветете целия си имот, купете си блиндирани врати, хранете куче пазач, дръжте джиесем и газов пистолет подръка!

Баба Вела се смее. Ама че съвети! 160 лв. пенсия – за кое по-напред? Тя решава: Ще си купя ковчег!

Новина от БНТ: „МВР има план за превенция на престъпността със 110 мерки. Основните ще ги вземе социалното министерство. Битовите престъпления ще намалеят посредством образование и трудова заетост в ромското население.“

Баба Вела клати глава: „Ще има да се мъчим кой знай докога.“ Като редовна зрителка информирано добавя: „Добре, че българите сме с най-малка продължителност на живот в ЕС. Така по-скоро ще се отървем.“Анна Заркова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар