Зима

Зима
Пролет

13 октомври 2016 г.

По-добре "малък" кандидат, отколкото "Не подкрепям"

Ю. Павлов: Новото квадратче е излишно и ще се окаже капан за избирателите
 
"По-добре избирателите да си дадат гласа си за някой "по-малък" кандидат, вместо да се възползват от опцията "Не подкрепям никого"."

Този съвет към избирателите даде социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него новото квадратче в бюлетината с опцията "Не подкрепям никого" е противоконституционно. Повод за твърдението си той намери в член 93, ал. 3 от Конституцията. Според разпоредбата "избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели".

Павлов е убеден, че новото квадратче е излишно и ще се окаже капан за избирателите. По думите му тази възможност е опит на политиците за измама да ги примамят да гласуват.

Социологът коментира и методиката за определяне на резултатите от избора за президент и вицепрезидент според Изборния кодекс. Според него тя също е противоконституционна, но въпреки това ЦИК ще работи по нея. "В Конституцията ясно е посочено, че се смята спрямо действителните гласове", обясни той.

"Действително опцията "не подкрепям никого" няма да се счита за действителен глас, което е много спорен момент", коментира политологът Димитър Ганев. Той е притеснен от факта, "че някой отива да гласува и това се счита за недействителен глас".

Според политолога Петър Чолаков Конституционният съд трябва да се произнесе по казуса, въпреки че този въпрос първо трябва да стигне до него. Чолаков прогнозира, че начина, по който се изчислява, ще породи въпроси и според него резултатите ще бъдат оспорвани.

Димитър Ганев смята, че не всички, които отидат да гласуват, ще са наясно с тази опция. Според него тя е политическо застраховане и ако набере популярност може да има голяма изненада.

"Политическата технология, която стоеше зад това решение беше следната - да не се концентрира някъде протестният вот в определена формация или в определен кандидат, който да застраши подреждането, което имат към този момент", обясни Ганев.

Изненада може да има, ако процентът на тези, които са посочили, че "не подкрепят никого" е много висок, смята Чолаков.

"Проблемът, според мен е различен - тази опция ще се отчита само практически при изчисляването на активността. Това е нещо, което може да обезкуражи част от избирателите, защото ако това не е един шамар в лицето на статуквото, тогава изглежда, че това е безсмислено като опция", коментира Чолаков.

По думите му към момента има очакване за активност около 57%. На друго мнение обаче е Ганев.

"Много съм скептичен. Имайте предвид, че при социологическите изследвания, когато се запита респондента дали ще гласува на тези избори, я има така наречената "престижна опция" - много хора казват, че ще упражнят правото си на глас, но в изборния ден не го правят. Традиционно социологическите проучвания излизат с по-високи проценти от реалното гласоподаване", обясни той и добави, че на тези избори не вижда сериозен субект, който да може да повлече сериозна активност след себе си, да изкара нови гласоподаватели.



Няма коментари:

Публикуване на коментар