Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2016 г.

"Нормандската четворка" се договори за изготвяне на пътна карта за Украйна

Въвеждат в Донбас въоръжена полицейска мисия под егидата на ОССЕ
 
Лидерите на 4-те страни от "Нормандската четворка" се договориха да бъде утвърдена до края на ноември "пътна" карта за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Срещата в Берлин на Ангела Меркел и на президентите на Русия - Владимир Путин, на Франция - Франсоа Оланд, и на Украйна - Петро Порошенко завърши след полунощ след над 5-часови дискусии при закрити врата.

Според Порошенко на срещата не са били подписвани никакви документи и това не е било планирано. Било е било постигнато обаче съгласие за въвеждане в Донбас на въоръжена полицейска мисия под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той добави, че руската страна, която досега отхвърляше това, сега се е съгласила. "Очакваме от нашите партньори в Германия да поставят този въпрос за обсъждане в ОССЕ, след което организацията да излезе с предложение за мисията", каза той.

Според украинския президент "пътната карта" ще засяга изпълнението на всички споразумения от Минск - и за границите, и за т.нар. "линия на разделянето" между враждуващите страни, и за достъпа на мисията на ОССЕ, и за изтеглянето на войските от линията. Пътната карта трябва да определи реда на изпълнение на Минските споразумения. "Първо трябва да върви сигурността, а след това по време на изборите трябва да се извърши предаване на властта на законните представители“, смята той.

Пътната карта ще бъде изготвена на равнище експерти, ще бъде предадена на министрите (от нормандската четворка), "а после ще бъде одобрена от нас" (лидерите - бел. ред.), каза Порошенко. Той отбеляза, че участниците в срещата отделно са обсъдили въпросите за подготовка на избори в Донбас. "Ние се разбрахме да продължи работата на ниво експерти, на ниво работни подгрупи (на Контактната група) за подготовка на концепция за изборно законодателство, за прилагането на т.нар. "формула на Щайнмайер" (реда за въвеждане на особен статут за Донбас)", отбеляза украинският президент. Той добави, че въпросът за изборите ще се обсъжда едва след изготвянето на пътната карта.

Порошенко съобщи, че участниците в преговорите тази нощ са подкрепили създаването в региона на три пилотни зони за сигурност, в които постоянно ще се намират постове на ОССЕ. "След това ние ще започнем преговори по следващите четири пункта за разделянето на силите", каза той и добави, че Украйна настоява в този списък да бъде включен и град Дебалцево. Президентът се позова на факта, че в момента на подписването на Минските споразумение тази територия се е намирала под контрола на украинските власти.

Той потвърди също, че остава привърженик на освобождаването на военнопленниците по формулата "всички за всички".

Порошенко и Меркел потвърдиха също, че четиримата лидери на "Нормандската четворка" са се съгласили с необходимостта от редовни срещи в бъдеще.



Няма коментари:

Публикуване на коментар