Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2016 г.

ДПС застана плътно зад Пламен Орешарски

Орешарски покривал изцяло профила на бъдещия президент, който са очертали от партията
 
Бившият премиер Пламен Орешарски ще получи подкрепата на симпатизантите на ДПС в битката за „Дондуков“ 2.

Решението за това дойде единодушно на заседание на Централния съвет на движението и беше съобщено от лидера му Мустафа Карадайъ.

Орешарски, който стана премиер с подкрепата на БСП и ДПС и не изкара пълния си мандат под натиска на уличните протести, бе издигнат за кандидат за президент в последния момент от Инициативен комитет. Претендент за вицепрезидент е бившият транспортен министър в кабинета му Данаил Папазов.

Според ДПС бъдещият президент трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да е убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократични достижения, да е чувствителен към правата и свободите на човека, да отстоява социалната държава, да е обединител на нацията, да е президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната ни и да отстоява твърдо нашите интереси като член на ЕС и НАТО.

Анализът на Централния съвет на партията е, че Орешарски покрива изцяло профила, който са очертали.

"Останалите кандидати са партийни, а бъдещият президент трябва да е надпартиен, защото времето го изисква. Досегашните партийни президенти дублираха или правеха алтернативи на своите партийни централи в президентската институция", коментира Карадайъ, цитиран от Dnes.bg.

Макар че социологическите проучвания засега да дават категорична преднина на претендента на ГЕРБ Цецка Цачева и да прогнозират, че тя ще отиде на балотаж срещу претендента на БСП Румен Радев, лидерът на ДПС коментира, че Орешарски може да бъде избран на първи тур с опита си, авторитета си, "нашата скромна подкрепа" и защото българските граждани го познават.

"Ако не успеем на първи тур, значи на втори ще изберем Пламен Орешарски за президент", отсече Карадайъ и няколко пъти повтори, че бюлетината на бъдещия президент е №4.

Иначе той отново призова за предсрочни парламентарни избори, защото настоящото мнозинство не се справяло.

"Няма нужда пак да се излагаме пред чужденците. За 1 януари 2018 г. на страната е нужно стабилно, ценностно, хомогенно мнозинство в парламента, което да излъчи изпълнителна власт, която да е проактивна поне в председателството ни на ЕС, във формирането на визията на ЕС. Напролет предсрочни избори, за да може с достойнство да посрещнем новата година", призова лидерът на ДПС.

Според него ГЕРБ вече не могат да се крият зад патриотите и да се оправдават с исканията на националистите, които пък Съветът на Европа наричал фашисти.

"ГЕРБ само се опитват да се крият зад националистите, напротив те са в основата на всички действия включително и на този изборен хаос, който имаме днес", обвини ги той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар