Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2016 г.

Русия постави САЩ пред избор – ядрени оръжия или санкции

Русия отмени подписаното след края на Студената война споразумение със САЩ за обезвреждане на плутоний от ядрени бойни глави.

Решението беше обясненo с „враждебните действия на САЩ“ срещу Русия и това, че Вашингтон не изпълнява условията на сделката.

Указ, подписан от руския президент Владимир Путин, описва радикалната промяна в международните отношения като заплаха за стратегическата сигурност.

По-късно обаче държавният глава внесе законопроект, с който настоява САЩ да отменят всички санкции и да изплатят обезщетения за понесените от Москва икономически щети. Това е условия, срещу което Москва ще поднови ангажимента си към споразумението за унищожаване на плутоний
, съобщи Russia Today (RT), цитирана от Ureport.bg.

Санкциите навлизат в третата си година, след като бяха наложени в средата на 2014 г. заради решението на Русия да анексира Кримския полуостров. В комбинация със спада в цената на петрола те нанесоха тежък удар на руската икономика.

Кремъл критикува Щатите за това, че не утилизират плутония от ракетите си съгласно плана за ядрено разоръжаване. Путин мотивира хода си с нуждата да защити националната сигурност на Русия.

Развитието на проблема съвсем не е изненадващо, тъй като по-рано тази година Москва изрази недоволството си от това как САЩ се справят с обезвреждането на ядрените си материали.

Вашингтон реши, че ще е по-евтино да смесва плутония със специални добавки, но Русия настоява, че това нарушава условията на споразумението. То изисква употребата на ядрен реактор за преобразуване на ядрени материали.

За разлика от технологията за смесване, вторият метод прави процеса необратим.

„Това не е нещото, за което се споразумяхме. Сега ще трябва да помислим какво да направим в отговор на действията на САЩ. Всички индикации показват, че промяна от Вашингтон няма да има, което ще изисква реципрочна реакция“, заяви Путин през април.

Според ядрения експерт Черил Рофър сделката за ядрено разоръжаване между САЩ и Русия се е възприемала като позитивен знак, че двете държави могат да работят заедно. По думите ѝ обаче сега този оптимизъм от 90-те е изгубен.

Обогатеният плутоний се ползва като оръжие в ядрените бойни глави. По-малко чистата му форма е ценна, тъй като служи за гориво за атомни електроцентрали.

САЩ и Русия имат най-големи запаси от материала, а според последните данни на американското Министерство на енергетиката страната разполага с около 95 тона, повечето от които са с възможност за използване в оръжия. Русия има запас от 128 тона плутоний за оръжия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар