Пролет

Пролет

14 октомври 2016 г.

Петковден е!

На 14 октомври православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска.

Света Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Света Петка е живяла през девети век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в Светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци.

Името на Света Параскева идва от гръцки и гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята Света Параскева често се изобразява на икони и стенописи, редом със Света Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

Днес мощите на Света Петка почиват в румънския град Яш.

На 13 юни 1641 г. мощите й са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и е осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими.

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите на Света Петка са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.Няма коментари:

Публикуване на коментар