Зима

Зима
Пролет

15 октомври 2016 г.

Какво означава “Турски поток”

Важната цел на Кремъл е да си осигури достъп до европейския пазар, без да зависи от Украйна
 
Руският президент Владимир Путин най-накрая постигна това, което упорито целеше в последните няколко години – маршрут за транзит на природен газ към Европа, който да заобикаля Украйна, пише American Interest. 

Путин подписа споразумение с турския си колега Реджеп Ердоган в Истанбул по-рано тази седмица, според което годишно повече от 30 млрд. куб. м газ ще бъдат изпращани към Турция. Тези количества ще преминават през две паралелни тръби, които ще бъдат положени по дъното на Черно море, като и двете ще бъдат управлявани от “Газпром”. Едната ще снабдява Турция с газ с отстъпка в цената, докато другата ще снабдява други европейски клиенти. 

Нека разгледаме тези тръби една по една. Първата, която ще свърши в Турция, е плод на стоплянето на отношенията между Путин и Ердоган след период от засилено напрежение между тях след свалянето на руския боен самолет край турската граница със Сирия преди година. 

Но не това е голямата история тук. Това, което Кремъл цели, е по-голям достъп до най-важния си пазар: Европа. Тази необходимост е толкова голяма, че Русия се стремеше не към една, а към две алтернативи за своите тръби, преминаващи през Украйна. Едната на север – “Северен поток 2”, който достига до Германия през Балтийско море, и южната алтернатива “Турски поток”. Самият “Турски поток” бе изготвен, след като Путин преустанови проекта за “Южен поток”, защото Брюксел затрудни дейността по него поради притеснения, че това ще остави ЕС твърде зависим от руските газови доставки. 

Една от причините Русия толкова агресивно да се стреми към тези алтернативни маршрути към Европа е свързана с увеличаващия се натиск, който тя чувства от новините за доставките на втечнен природен газ. 

Австралия, Катар и САЩ допринасят за пренаситения пазар на втечнен газ и цените са спаднали значително. Европа би желала да увеличи вноса на този тип суровина като начин да намали зависимостта си от руските доставки. 

“Газпром” знае това и това лято започна да работи по изготвянето на по-удобни договори за своите европейски клиенти, за да запази пазарния си дял в континента. И така стана - по-сладките договори и по-простата система за доставки на газ, която тръбопроводите представляват, може да имат ефект в краткосрочен и средносрочен план. Но тръбопроводната политика все още не е затихнала. В дългосрочен план картите може да бъдат наредени срещу Русия, колкото и да са масивни инфраструктурните инвестиции, които тя предприема.


Няма коментари:

Публикуване на коментар