Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2016 г.

Меркурий, майка, самолети, тигри и кебапчета... Шоуто да започне!

Благодарим ви за хумора, дами и господа кандидати. Но се надяваме в следващия месец да почнем да чуем и реален дебат, а не само майтапи...
 
"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. Крайно време е да имаме майка на нацията."

Този крилат лаф изтърси лидерът на ГЕРБ и български премиер Бойко Борисов по време на представянето на Цецка Цачева като кандидат президент за управляващата партия. Само преди ден пък една от силните "герберки" в парламента Цвета Караянчева разтълкува чудесно номера, с който Цачева ще се яви на изборите: "17 е добър номер, 1+7 е 8 – числото на майката", допълни общия майчински тон тя.

Както е тръгнало, остава сега някой след 2 месеца отново да честити на студентите 8 март, като в крилатия поздрав на Тодор Живков от едно време и нещата ще са на мястото си.

Дали е време нацията да си има майка ще разберем на 6 ноември. Или пък седмица по-късно. Факт е обаче, че ден преди старта на предизборната кампания, човек няма усещането, че на България й предстои сериозен избор. Защото в пространството се пускат главно хуморески. Като обяснението за ретроградния Меркурий, който толкова забави обявяването на кандидата на ГЕРБ.

Но да оставим майчинските чувства на нацията и да погледнем основният опонент на "майката" Цачева – генерал Радев. Последният обяви сериозно, че ако опасенията за конспиративната теория за химическите самолетни линии, които ни пръскат от небето се засилят сред населението, то "можем да организираме една проверка". Ми така де, кой загрижен за своя народ президент няма да нареди да се проверят самолетите отгоре, дето ни пръскат нарочно с химикали и ни правят зомбита. Ама какво да каже човекът – проверки ще има.

В цялата комична ситуация изникна и бившият премиер Пламен Орешарски, който в последния възможен момент реши, че е идеален кандидат за президент. Може би с ясната идея, че може да съсредоточи доста негативна енергия към себе си, която може би не трябва да бъде насочвана другаде. Знае ли човек. Всъщност трябва да се отбележи, че за майтап лявото си има доста кандидати, с което направо си бие по комичност разпадналото се преди години автентично дясно.

Сега вляво имат патриотичен кандидат генерал от натовски тип – Румен Радев, социален кандидат-дипломат - Ивайло Калфин, вечно опозиционен ляв кандидат като Татяна Дончева и... коалиционен (ляв) кандидат с десни убеждения, зареден с негативи като Пламен Орешарски.

На фона на лявото интересна хармония струи от патриотите, където след като Волен Сидеров и Валери Симеонов се гонеха и обиждаха в продължение на години, сега са отново един до друг. Но вероятно и в двата ъгъла. Но може би пък ретроградния Меркурий на тях да им е подействал позитивно, кой знае? Вероятно ще се види, ако се наложи на балотаж патриотите да избират между жената кандидат на ГЕРБ и генерала кандидат на БСП.

Уж автентичното дясно пък заложи на по-новото и модерното в лицето на Трайчо Трайков от Движение "България на гражданите". В тона на кампанията лидерът на движението Меглена Кунева определи на шега кандидата като "син на нацията". Изобщо хумор да се лее. То не е тайна, че за всички десни хора в България мечтата на тези избори е да има балотаж между "майка" и "син". Пък да видим.

Разбира се, не липсват и тотално колоритни кандидати за "Дондуков" 2, които също засилват шегаджийския тон на комедията "Президентски избори". Димитър Маринов – Митьо Пищова обяви, че ще търси традиционната любов на бедните и жителите на селата, като за подарък има кебапчета и ретро чалга. И разбира се разкри ударния край на кампанията – в Стара Загора, с Цеца, кебапчета и "три сергии със скара". Как да не ти се приходи на избори с такъв банкет само, а?

Самото появяване на президентския вот на култовия политик, бивш футболен функционер и редовен кандидат Александър Томов също предизвиква доста усмивки. Както и завръщането на вечния Жорж Ганчев. Колоритът допълват биячът на Волен Сидеров Камен Попов, Бисер Миланов – Петното, бизнесмените Веселин Марешки и Николай Банев и т.н...

В цялата тази комичност изгоря Светльо Витков, който изненадващо не събра необходимите подписи за своята кандидатура. Или по-скоро ги събра, но се оказа, че сериозен брой от тях са невалидни. Нещо доста нетипично, на фона на досегашните политически успехи на Хиподила. Вероятно със сигурност Светльо в момента би искал да изпее на някого култовата песен на Хиподил "Майките". На кого обаче може би няма да разберем.

Благодарим ви за хумора, дами и господа кандидати. Наистина ни карате да се усмихваме. Но се надяваме в следващия месец да почнем да чуем и реален дебат, а не само майтапи. Защото президентската институция, колкото и да се опитват да я омаловажават, е изключително важна и отговорна. И там няма значение дали този президент ще е майка, баща, син, дъщеря, дядо, брат... или бълдъза. 


Важното е каква ще я върши този родственик на нацията, когато седне на горещия стол на "Дондуков" 2. При това за цели 5 години!  


Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар