Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2016 г.

Сотир Цацаров поиска имунитета на бившия министър Делян Добрев

Става дума за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро
 
Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в парламента искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, съобщиха от държавното обвинение.

Причината – събрани са данни за извършено от него престъпление докато е бил в първия кабинет "Борисов".

Става дума за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Според обвинителите деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. "НЕК" е провел процедура "Договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене".

Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен договор, като възложената с този договор работа била разделена на две фази:

Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/;

Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене"/.

На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на адрена централа на площадката в Белена, а на следващия ден това решение на кабинета е потвърдено и от Народното събрание.

Въпреки тези решения договорът не е бил прекратен, а НЕКе продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро, пишат от прокуратурата.

Според обвинението това обстоятелство е било известно на тогавашния министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението.

От прокуратурата твърдят, че не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.

Така, Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, твърдят обвинителите.

Според главна прокуратура законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет. Именно заради това обстоятелство, Сотир Цацаров е внесъл искането си за сваляне на имунитета до НС.

Делян Добрев

Няма коментари:

Публикуване на коментар