Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2016 г.

Каки и шпионски игри

Кака Лили се върна във ВИП Брадър, обаче каките в състезанието за ООН бяха елиминирани необратимо.
 
Новият генерален секретар на ООН ще се нарича Антониу Гутериш. Това си беше ясно от първото до шестото гласуване, когато Гутериш неизменно беше фаворит. 

Дали всички у нас, които с пионерски жар тръбяха, че едната или другата българка ще оглавят ООН, ще се извинят…

Извън шпионските игри, които по традиция се вихрят в ООН – особено когато Великите сили решат да се правят на велики – в България взе връх провинциализмът. Защо ли?

1. Мантрата „жена, от Източна Европа“. Нито е жена, нито е от Източна Европа. Би било обидно някой да бъде назначаван заради сбъркани разбирания за квоти по полов признак. Освен това типажът „жена от Източна Европа“ не се припокрива с нито една от двете ни кандидатки, които от близо две десетилетия са извън родната си България.

От 2005 г. Ирина Бокова е посланик във Франция, а впоследствие оглави ЮНЕСКО и беше преизбрана за втори мандат през 2013 г. Кристалина Георгиева е извън България още по-отрано, от края на миналия век, а през 2003-а започва работа в Световната банка, откъдето прекрачи в Европейската комисия през януари 2010 г. заради гафовете на кандидата на ГЕРБ за еврокомисар Румяна Желева.

Така че и този териториален признак е просто пиар трик. Медийна дъвка.

2. Плацикането с имена и подкрепа. Изложихме се пред чужденците, обобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За излагацията е прав.

Властта се оплете в противоречиви изявления и решения, които не успя да обясни смислено и разбираемо. И накрая си изми ръцете с геополитиката – „руснаците и американците“, по опростения лексикален апарат на премиера Борисов. Всичко това рисува обидната за властта картинка като за Мъпет Шоу.

С малко по-умна комуникационна стратегия можеше да се избегне.

Решението на кабинета Орешарски от 18 юни 2014 година отбелязва, че: „Големият международен авторитет, с който се ползва Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН“. Тогава Борисов, лидер на най-голямата опозиционна група, го нарече „нахалство“.

Година и половина след това вторият кабинет на Борисов препотвърди решението, а от Външно добавиха, че: „С биографията си и натрупания опит Ирина Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН“.

Малко преди това стана ясно, че Кристалина Георгиева е била…хм, отказана. Това стана ясно от разшифровка на появилото се на сайта на МС съобщение в началото на февруари т.г.: „В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер“.

Осем месеца след съобщението политическата ситуация в Европа е все така непроменена, миграционната криза – все така остра, но г-жа Георгиева се втурна начаса в битката, след като беше номинирана от българското правителство и даже си взе неплатен едномесечен отпуск.

А само два месеца преди това, през юли 2016 г. Борисов изпрати писма до петима министър-председатели – на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания – Мариано Рахой, на Япония – Шиндзо Абе, на Малайзия – Наджиб Разак и на Нова Зеландия – Джон Кий, с молба да подкрепят Бокова.

Дори да е било част от външно-политическа активност, Борисов все така не е обявил официално, че Ирина Бокова ще бъде оттеглена, ако България не е доволна от представянето й. С което де факто подвежда тези, от които търси подкрепа, уверявайки ги, че тя е „една от най-силните кандидатури и ще допринесе за разработването на конкретни действия, насочени към ефективното преодоляване на неотложните предизвикателства и заплахи, както и към насърчаването на мира и сигурността“.

Писмото за подкрепа е официален документ и дори задкулисно да вървят други договорки, дипломацията разполага с достатъчно голям инструментариум, за да подскажеш това, което никога не би казал в прав текст.

3. Ново двайсе. Борисов и сие вкараха Кристалина Георгиева в 12 без 5. „За съжаление в случая нямахме никакво време да се подготвим, за да може г-жа Кристалина Георгиева да спечели достатъчна подкрепа“, написа днес министърът на външните работи Даниел Митов във Facebook.

Преглед на целия му пост разкрива куп (логични) противоречия – хем нямало време за подготовка, хем е била осигурена подкрепа на група страни от бившия източен блок, което няма как да стане без предварителна подготовка. При визитата си в България на 14 септември премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че страната му с радост би подкрепила Кристалина Георгиева за шеф на ООН. Издигната две седмици по-късно.

Тя получи много симпатии след изслушването си, казва Митов. Просто фраза. В представянето на Кристалина Георгиева нямаше изненада – стандартно, без да е блестящо. Липсваха каквито и да било коментари за представянето й, което не беше тема в световните медии.

Г-жа Георгиева не е човек, който емоциално решава да се впусне в някаква кампания, без да е калкулирал предварително ползите си. Очакваме да разберем какви.
Иначе и двете с Бокова пропуснаха кандидат-президентската кампания в България…

4. Безполезната ООН. Безполезните български партии. Ако ООН беше организация, способна да се справи с глобалните кризи, в XX век светът нямаше да се окаже ням свидетел на най-големите изтребления. Геноцидът в Руанда през 1994 г., когато за сто дни бяха изтребени близо 940 000 тутси, а ООН така и не беше обърнала внимание на предупрежденията, че и двете етнически групи – тутси и хуту, се въоръжават.

Изтреблението в Сребреница, на Балканите, през юли 1995 г. Когато след 2 години блокада градът падна и хиляди босненски мюсюлмани се насочиха към базата на ООН край Сребреница, където бяха базирани „сини каски“ от Холандия. Те от своя страна предадоха хората на босненските сърби с уверението, че нищо лошо няма да им се случи, а сърбите изтребиха над 7000 мъже и момчета.

За масовите убийства в Дарфур, където петролните интереси на Русия и Китай в Судан блокираха издирването и наказването на убийците на десетки хиляди католици, копти и протестанти само ще споменем. Продължаващата шеста година гражданска война в Сирия, разделеният Йемен, нестихващи конфликти в Ирак, хаосът в Либия… И една ООН на върха на разпадащия се свят.

А в България опозиционни местни партии се опитват да правят кампания за изборите от българската външна политика. Вместо да си брифират кандидатите.

Запитана днес какво ще е отношението й към Русия, ако стане президент, кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева отговори: „Както към всички останали столици“. И Румяна Желева не беше наясно, че Аденският залив има връзка със Сомалия, а прати Грузия и Египет в Близкия изток!

С кандидат-президент, който гледа на Русия като на… столица, явно сме в правилната геополитическа страна на шахматната дъска.
 

Какво да се прави – каки и шпионски игри.


Никола Божков,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар