Зима

Зима
Пролет

18 октомври 2016 г.

КЗК глоби "Telenor" с над 5 млн. лева

Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца
 
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага глоба от над 5 млн. лева на „Теленор България" ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома, става ясно от решение на регулатора.

Антимонополната комисия е установила, че „Теленор България" ЕАД е извършило нарушение на чл. 31 от ЗЗК и налага на компанията санкция в размер на 1% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015 г., равняваща се на над 5,2 млн. лв.

Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. - до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България" ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа.

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Telenor.

Възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България" ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването ѝ, се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Telenor, се посочва в решението на КЗК.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар