Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2016 г.

Wikileaks пусна компрометиращи данни за Хилари Клинтън

„Течът“ затвърждава упреците към Клинтън за близки връзки с Уолстрийт и подозренията, че е фаворитка на големите финансови корпорации

Wikileaks започна да публикува обещаните компрометиращи данни за Хилари Клинтън.

Те съдържат кореспонденция по електронната поща между Клинтън и шефа на предизборната й кампания Джон Подеста.

Публикуваната информация хвърля толкова тежка сянка над кандидата за президент на демократическата партия, че прегрешението на опонента й Доналд Тръмп с вулгарностите по адрес на жените, за които той поднесе извинение, изглежда като безобидна детинска пакост.

Част от разкритията на Wikileaks са свързани с американската компания Uranium One, която беше продадена на контролирани от Русия купувачи. В резултат на това руски предприемачи са придобили 20% от производството на уран в САЩ. Сделката е одобрена от редица американски ведомства, сред които и от Държавния департамент, ръководен от Хилари Клинтън по време на сделката.

Според изтеклите имейли с нарастването на руския интерес към производството на уран в периода между 2009 и 2013 г., фондация „Клинтън” е получила милиони долари дарения от лица, пряко свързани със сделката.

Друга серия имейли между Клинтън и Подеста говорят за платени от Уолстрийт публични речи на Хилъри Клинтън преди няколко години. Домакин на една от тези платени публични изяви е била банката „Голдмън сакс“, личи от разкритите документи. „Течът“ затвърждава упреците към Клинтън за близки връзки с Уолстрийт и подозренията, че е фаворитка на големите финансови корпорации.

Преди дни основателят на Wikileaks Джулиан Асанж заяви, че данните, които сайтът ще публикува за Клинтън, ще я извадят завинаги от битката за Белия дом.

Говорителят на предизборната й кампания Глен Каплин окачестви теча като дезинформационна кампания на Русия. „Ние няма да потвърдим автентичността на откраднатите документи, публикувани от Джулиан Асанж, който не крие желанието си да унищожи Хилъри Клинтън. Guccifer 2.0 (хакер или група от хакери, пробили компютърната система на демократическата партия, б.р.) вече оправда предупрежденията на водещи представители на службите за сигурност, че документи могат да бъдат фалшифицирани като част от софистицирана дезинформационна кампания на Русия“, каза той.

Вчера по повод разкритията и от администрацията на американския президент открито обвиниха Русия в опит да повлияе върху изборите в САЩ, уронвайки престижа на кандидатката на демократите чрез хакнатите имейли. 


Днес Кремъл за пореден път отрече да има нещо общо с атаката. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като „глупост“ обвиненията, че Москва е замесена в хакерски атаки срещу сървъри на американски организации. И на свой ред заяви, че и сайтът на Кремъл подлежи на такива атаки, идващи от територията на САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар