Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2016 г.

Бюджет 2017 мина на първо четене

Одобреният от парламента бюджет предвижда повече пари за образование, здраве и сигурност.
 
Парламентът одобри бюджета за догодина на правителството в оставка на Бойко Борисов.

За по-малко от два часа депутатите обсъдиха и гласуваха параметрите в проекта. Бюджетът бе подкрепен от по-малко от половината депутати - 102-ма, 58 бяха против, а 11 се въздържаха.

По време на дебатите БСП и ДПС обвиниха кабинета, че с числата за догодина не гарантират реален растеж. АБВ се обяви "против" с мотива, че консенсус по бюджета трябва да се търси от следващото мнозинство.

Патриотите разкритикуваха управляващите, че не са потърсили диалог с тях. Те са против и заради отказа на ГЕРБ да вдигне пенсиите на 300 лева. Според Димитър Байрактаров от ПФ не било вярно, че няма средства за увеличението.

"Няма нито една причина да се срамуваме от бюджета. Той трябва да бъде подкрепен, защото той не е на депутатите, а на българските граждани", призова в края на дебата финансовият министър Горанов.

Одобреният от парламента бюджет предвижда повече пари за образование, здраве и сигурност. В него е записано увеличение на учителските заплати с 8% . За да се осъществи това се отпускат допълнително 230 млн. лв. за образование през 2017 г. в сравнение с 2016 г., съобщава Dnes.bg.

Предвидените разходи за образование през 2017 г. е 3.35 млрд. лева.

Най-големият ръст е заложен при парите за отбрана и сигурност – с около 825 млн. лв. повече. Това е увеличение с 25% спрямо миналата година. Част от допълнителните средства са за плащане по ангажименти към НАТО. Със 7% са увеличени парите и за здравеопазване.

Предвидено е увеличение с 40 лв. на минималната заплата от началото на 2017 г. – тя ще стане 460 лв. От юли пенсиите ще бъдат актуализирани с 2,4%.



Няма коментари:

Публикуване на коментар