Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2016 г.

Кабинетът в оставка да дочака служебния на 22 януари

На кого му трябва правителство за месец и половина
 
От многото възможности, които може да се реализират, мисля, че е най-разумно този кабинет в оставка да си изкара управлението до 22 януари, когато новозаклелият се президент г-н Радев ще издаде указ за разпускане на парламента и за назначаване на служебно правителство. 

Разбира се, би трябвало до този момент основните консултации да са завършени и да има готовност за назначаване на служебен кабинет. От друга страна, новият президент не е обвързан със срокове. Не е казано, че толкова бързо трябва да стане всичко. Но аз не виждам защо сега трябва да се назначава служебно правителство, което тепърва да навлиза в работата и после да бъде сменено пак по същата схема, за която говоря в началото. 

От друга страна, този парламент ми се струва изчерпан откъм доверие и легитимност и в този смисъл нов кабинет няма да се ползва с необходимата му обществена и политическа подкрепа. Тоест вариантите Патриотичният фронт и Реформаторският блок да образуват кабинет не ми се струват реалистични. Дори и да получат някаква формална парламентарна подкрепа. Всички вече са се подготвили за това, че ще има предсрочни парламентарни избори. По-добре е да започнем тяхната подготовка и да изберем парламент с по-висока легитимност от тази на сегашния. 

И друго, което трябва да се има предвид - именно поради тази ниска степен на легитимност на сегашния парламент не е редно той изобщо да предприеме каквото и да било за промяна на изборното законодателство. Разбира се, това не означава, че не могат да бъдат обсъждани, при това интензивно, различни варианти в тази насока. Сегашният парламент би могъл да започне дискусия по тази тема, още повече че във вторник е насрочено такова обсъждане на тема “Изборни системи”. Това е, което може да се направи - да се управлява до 22 януари с това правителство в оставка и оттам нататък новият президент да решава. 

Що се отнася до рисковете от два служебни кабинета един след друг, нека да кажа, че нов служебен кабинет в близките десетина дни няма как да се назначи. Още не са започнали с връчването на мандатите на политическите сили. А и помислете какви дати идват - идват коледните празници, после - с малка закачка Банго Васил, Йордановден, Ивановден и други януарски празници. Ако мислите, че тогава новият служебен кабинет тепърва ще почва да работи, просто забравете. Ще ми се малко да разведря обстановката, идва време да седнем, да отпуснем коланите, да хапнем и да пийнем. Естествено, като много внимателно си пазим границата през това време. 

Иначе какъвто и служебен да се назначи - на 15 или на 20 декември, той на 22 януари ще е пред разпускане. Тук не говорим за поставяне на рекорди по кратък живот на едно служебно правителство, защото това ще бъде не рекорд, а антирекорд. 

Затова моят съвет е този кабинет в оставка - със или без промени, но няма нужда да се правят промени, да си доизкара до 22 януари, става въпрос буквално за месец и малко, какво толкова сме се юрнали да правим кабинети. Ако някой толкова иска да става министър-председател или министър, да участва в новите избори, да ги спечели и да си управлява. А мераклии има, меракът умира последен. 

Всеки има право да опита, това е демокрация, но в крайна сметка има и национален интерес, не може така да се клати ситуацията в държавата само защото на някого му е хрумнало нещо. Нека да започне дискусията по изборната система с участие на експерти, депутати, общественици, неправителствени организации. Това не е проста работа да се сменя изборната система, има достатъчно работа да се свърши. Освен това по всякакъв начин трябва да се успокои напрежението, което вече ескалира на няколко места в страната. 

Правителството на коалицията начело с ГЕРБ си е подало оставката, но страната не може да остане без управление - дългът ги държи там, докато не дойде нов кабинет. Нали не си представяте, че някой може да напусне поста, преди да дойде смяната. Това ще ви каже всеки, който е ходил в казармата, а в момента нещата отиват на военни релси, дано не съм лош пророк. 

Кабинетът в оставка има правомощия, не е морално да взема важни решения, но има оперативна работа, стотици документи минават всеки ден през правителството.


Проф. Михаил Константинов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар