Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2016 г.

Всеки месец 80 загиват в катастрофи по пътищата!

През последните две години България е №1 в Европа по брой на загинали на глава на населението
 
Всеки месец по 70–80 българи загиват в катастрофи по пътищата на България. От началото на годината досега броят е 620 загинали, за цялата 2016-та цифрата вероятно ще мине 700.

Зад сухите цифри се крие стряскаща тенденция – през последните две години България е №1 в Европа по брой на загинали на глава на населението. А броят на загиналите се увеличава спрямо предходните години.

Тези данни обяви председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров пред БНТ. Той призова депутатите да приемат на второ четене подготвените строги санкции срещу произвола на пътя.

Промените в Наказателния кодекс най-после влизат за разглеждане в пленарната зала днес. Те отлежават вече девет месеца след като бяха приети на първо четене през февруари.

Новите текстове предвиждат до 3 години затвор за превишена скорост с над 60 км/ч, глоба или затвор за нередовни регистрационни табели. Все още не са приети и предложените изисквания за използването на зимни гуми.

"Зная, че бюджетът е много важен, зная, че на този парламент му остава малко време, но призовавам депутатите да приемат този важен закон", обърна се Тодоров към народните представители.

Той съобщи, че шофьорите без книжка са най-честите нарушители на пътя през последните две години. Те са или с отнети книжки, или такива, които никога не са имали.

"През изминалото лято само за седмица пътна полиция е задържала около 1000 такива нарушители без книжки. Това е сериозен проблем и санкциите, които предвиждат промените в Закона за движението по пътищата мисля, че ще имат положителен ефект", каза още Тодоров.



Няма коментари:

Публикуване на коментар