Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2016 г.

Фермери: Станахме крепостни селяни на мандрите!

Заради договорите, които имат с мандрите, изкупните цени на млякото са намалели

Въпреки назрялото недоволство, засега животновъдите в страната отлагат протеста си, защото според тях за момента е важно да се установи диалог със земеделското министерството.

Според животновъда Камелия Генова трябва да се намерят предложения с решения на проблемите на фермерите заедно с експертите от министерството.

Тя се оплака, че основният проблем на малките и някои от средните животновъдни ферми е, че нямат достъп до свободния пазар.

"Ние сме принудени да продаваме 70% от продукцията си на мандрите, обвързаха ни с непосилни изисквания и ни направиха като "крепостни селяни" на мандрите", оплака се Генова пред БНР.

"Затова смятаме, че те обслужват нечии интереси. Целевите средства от министерството не достигат до нас, до нас достигат някакви съвсем минимални суми", продължи тя.

Според нея пазарните цени също трябва да се нормализират, защото заради договорите, които имат с мандрите, изкупните цени на млякото са намалели.

"Договорите ни задължават да си получим субсидията и да даваме 70% от продукцията на мандрите, но ние имаме само задължения по тези договори, а мандрите имат само права. Те нямат абсолютно никакви задължения към нас - ако искат ще ни платят, ако искат няма да ни платят, защото ние сме поставени в позицията да зависим от тях , дали ще ни дадат документа, за да можем да си вземем субсидията", оплака се още животновъдката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар