Зима

Зима
Пролет

1 ноември 2016 г.

Проф. Стефан Данаилов: За да бъдеш добър учител, трябва първо да си добър човек

„Младите хора трябва да знаят славната история и героите на своя народ. Само по този начин човек може да въздигне себе си, да получи и самочувствието, което дават тези хора, заслужили оказаната чест."


Това заяви проф. Стефан Данаилов по бТВ. 

„Аз имам своите будители - сред тях са покойният вече Валери Петров, Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Борис Христов и Стефан Цанев. Това са хора, които наблюдават общественото развитие и говорят за това", каза още той. 

Данаилов подчерта, че е човек, който не е давал поводи за разделение на хората, а е събирал хора около себе си. 

„Аз се явявам вид будител, защото вече толкова години по някакъв начин въздействам и отварям очите на млади хора в изкуство, което не е лесно", каза още зам.-председателят на БСП. 

Според него политиците не могат да бъдат будители, те са възбудители. 

„Поведението е винаги такова, че да има разделение. Пусни един репортаж, особено около тия избори - едните плюят другите, какви ли думи няма", коментира той и допълни: „Сутрин, понеже ходя на работа в парламента, съм възбудител, а следобед съм будител, защото са ми лекциите в академията", посочи той.

Данаилов е на мнение, че някогашният дух е много трудно да се върне. „Тези академици, които имаме и работят в БАН, тези млади научни работници, които ще станат утре академици. Какво самочувствие могат да имат на будители, след като работят между 400 и 800 лв. заплата?", попита той.
 

"Когато започна преходът през 1990-1991 година, ни обхвана всички и леви, и десни, една ренесансова вълна. Ние очаквахме ренесанс, че сега, след като се променят нещата, ще тръгне един цъфтеж, едно благоденствие. Никой не е мислел, че само 5 години след това ще ни цапардосат парите от банките и всички тия по-нататъшни бедствия, които ни се случиха", коментира Данаилов.

Той призна, че е влязъл в политиката, защото му е било интересно. Според него и БСП носи вина за прехода, до неотдавна е била "малко мани-мани", но днес партията е в кондиция.

"Имаше един момент на пълно отъпяване, някакво отпускане", коментира политикът.

Той изрази съжаление, че не се готвят предварително кадрите в левицата. 
 
Стефан Данаилов, когото Кеворк Кеворкян шеговито нарича "Дядо на левицата", е наясно, че политическата сила често се подпира на него: "Става с пълно мое съгласие, не мога да седя и да гледам отстрани събитията, защото ще ме е яд после, че не съм се намесил".

Според него всички социалисти у нас трябва да се обединят около кандидатурата на Румен Радев за президент: "
Ген. Радев е много достоен човек. Вярвам му отвсякъде. Ако сега не се обедини лявото след първия тур, никога не може да се случи някакво обединение и разбирателство между левите сили в България".

„Свалям шапка на Корнелия Нинова. Тя работи като трима мъже. Завъртя партията", подчерта проф. Данаилов.
 


По повод кандидатурата на ген. Радев за президент, той обясни, че е бил много впечатлен от него още по време участието му в едно телевизионно предаване. 

„Той е много достоен човек. Вярвам му отвсякъде", категоричен е проф. Стефан Данаилов.


Проф. Стефан Данаилов продължава да преподава и взе нов клас в НАТФИЗ. 


„Това ми вдига адреналина и ме задвижва", допълни той. „Много са готини младите. Аз винаги правя не клас, а трупа, на студенти, които идват на лекции", каза проф. Данаилов. 

Според него, за да бъдеш добър учител, трябва първо да си добър човек. 

„Моят контакт със студентите е траен, защото винаги съм ги чувствал, като приятели, а не като техен учител, възпитател. Има други индиректни начини да напомниш кой си пред тях, не да демонстрираш сила, могъщество, да ги плашиш", каза още проф. Стефан Данаилов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар