Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2016 г.

Залезът на Баневи - царете на кича

Идва ли залезът на семейство Баневи, около което напоследък става все по-горещо - олигарсите, накичили дома си с бели рояли, златни и сребърни мивки и под от оникс?

Едни от най-мразените българи, винаги в центъра на вниманието с постоянна обществена активност и зрелищна демонстрация на кич, отново привлякоха прожекторите върху себе си. 


Този път температурата се вдигна опасно високо в семейния им паркинг, в който изгоряха техни лимузини за над 1 милион лева - порше, ягуар и любимият на Евгения майбах с току-що изтекла застраховка.

Това е вторият палеж срещу Баневи само за последните 4 месеца. Разследването вероятно ще бъде силно затруднено, защото да намериш човек, мотивиран да им навреди, е хиляди пъти по-лесно от такъв, който би им оказал подкрепа. На президентските избори Николай Банев се класира на предпоследно място след русенския рецидивист Петното с 3979 гласа.

От някогашната империя на "АКБ Форес" с дялове в над 130 предприятия, днес не е останало почти нищо. Известната фамилия загуби много от знаковите си бизнеси в туризма. Дори за "Русалка" държавата води дела, за да си върне 300 дка гори.

Териториите им в индустрията също бяха сериозно свити след поредицата съдебни искове, които заведоха банки за фалит на някои от предприятията. Дори авиокомпанията не бе развита, а стана обект на спор, след което самолетът им бе обявен за откраднат.

Благодарение на "Панама пейпърс" се разбра, че популярната двойка е прехвърляла голяма част от авоарите си в офшорки.

Първа за евентуалния залез на фамилията намекна Евгения Банева, която сподели след палежа, че майбахът им е на 10 години. По време на кампанията си за евродепутат тя обяви, че в България "всички сме бедни", че не може да продължава повече така. Че семейството й вече не може да си позволи да покани Джо Кокър да пее на техен празник, както преди.

Това ли е зрелищният залез на популярната фамилия?

"Не коментирам такива неща, това е в кръга на адвокатската ми професия", каза пред "168 часа" адвокат Радан Кънев. Той представлява в делата срещу баща й Николай Банев - доведената му дъщеря от предишния брак Раиса Иванова. Въпреки дискретността си, всъщност лидерът на ДСБ е човекът, който със сигурност знае, тъй като неотдавна е поискал опис на имуществото на Баневи.

Покушенията срещу семейството и неволите, които ги преследват в последните години обаче, засега не се отразяват единствено на екзотичния им стил на живот.

Олигархът Николай Банев, който фалира стотици български предприятия, разполага с имение в полите на Витоша. На входа му се издига помпозен бял фонтан, а пред него се шири хеликоптерна площадка.

От всички страни на къщата има просторни тераси. Баневи пазят имота от 30 декара като концлагер - с бодлива тел върху висок бял зид.

Истинският културен шок обаче буквално разстрелва от упор всеки посетител в къщата резиденция от няколкостотин квадратни метра.

Всекидневната напомня на фоайе на огромен хотел. Заслепяващи са проблясъците на ръчно сглобения кристален полилей, който виси от тавана. Плочи от бял мрамор с оранжеви жилки покриват стените, подът е от оникс.

 
"168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар