Пролет

Пролет

25 ноември 2016 г.

Безредиците в мигрантския лагер в Харманли са овладени

Задържаните 300 чужденци при безредиците, ще бъдат настанени в лагери от затворен тип
 
Безредиците в мигрантския лагер в Харманли бяха овладени тази нощ със задържането на около триста от обитателите му, съобщава БНР.

Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше тази нощ в лагера, призова за стриктно спазване на законите. По думите му лицата, които „се правят на големи герои, могат да изложат на риск огромни маси от населението".

"В бежанските центрове в Европа, където има сблъсъци, се намират спящи терористични клетки", обясни Борисов. "Обикновено там, където възникват такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт. Винаги се задействат спящите клетки да се бунтуват", каза той.

"Задържаните 300 чужденци при безредиците, ще бъдат настанени в лагери от затворен тип. Петима ще бъдат екстрадирани, като опасни за националната ни сигурност. Другите, които нарушават обществения ред, те са заснети от камери и ще се установят - да бъдат от първите, които екстрадираме. А дотогава, преместени в лагери от затворен тип, защото иначе те представляват опасност за обществения ред", уточни премиерът в оставка.

"Няма полицейски насилие при потушаването на конфликта в Харманли", категоричен е Борисов. От 250 полицаи, участвали в акцията, пострадаха 24, които бяха обстрелвани с камъни.

Напрежението в лагера в Харманли ескалира за втори път в рамките на часове малко преди 20.00 часа в четвъртък вечерта. Жандармерия нахлу в лагера. Полицаите са използвали гумени и халосни патрони, а за първи път и водно оръдие, за да разпръснат тълпата. Ситуацията бе овладяна. 24 полицаи са леко ранени, двама души сред бежанците също са леко пострадали. Задържани са над 200 души от мигрантите, които МВР определя като организатори на размириците.

По непотвърдена информация бил затворен хранителният магазин в лагера, откъдето пазаруват бежанците и това е бил поводът за недоволството вечерта в четвъртък.

Смята се, че бунтът е бил добре планиран и организиран. Пред медиите в четвъртък вечерта главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов допусна, че протестиращите мигранти в центъра да са направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с телевизионните емисии, да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото.

Полицаи, участвали в акцията, споделят, че обстановката в лагера и мигрантите вече са спокойни. Вечерта в четвъртък пред бежанския център се събраха и хора от Харманли, които искаха да изразят позицията си, че мигрантите не са желани в града.

Четвъртък се превърна в ден на бунтове в лагера в Харманли. По-рано през деня в бежанския център се стигна до размирици и напрежение сред чужденците, които палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията. Има щети и по сгради. Бунтът бе потушен.

Причината за безредиците бе, че бежанският център към момента временно е от затворен тип заради провеждането на скрийнинг за здравословното състояние на бежанците, за да се успокоят хората в района, припомня Дарик.

Председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова посочи, че в бежанския център в Харманли има много материални щети. Днес се очаква посещение на застрахователи, за да стане ясно дали щетите ще бъдат признати.
 

"Над 300 задържани са в поделения в Харманли, Хасково и близки населени места. Продължават преговорите за обособяване на център от затворен тип в Харманли, конкретно за халетата, в които са разположени афганистанци", посочи пред БНТ тази сутрин Петя Първанова.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар