Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2016 г.

Без "галоши" в снега!

При сняг или лед задължително ще се използват гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина не по-малка или равна на 4 мм.
 
Това решиха депутатите, като приеха на второ четене изменения в Закона за движение по пътищата.

Първоначалното предложение, прието от транспортната комисия, беше да се кара само със зимни гуми, но след бурна дискусия има ли смисъл от това и дали не се натоварват прекалено бюджетите на шофьорите, народните представители решиха да направят компромис, съобщава Dnes.bg.

Атанас Атанасов от ДСБ дори обвини вносителите на поправката в лобизъм за вносителите на зимни гуми.

"Карате хората да дадат повече пари за гуми, отколкото са похарчили за самата кола. Това е чисто бъркане в джоба, а в България няма статистика за това колко от произшествията, особено на тези с жертви, са в резултат на такива технически неизправности", отсече той и допълни, че най-много жертви по пътищата има през август като причините за това съвсем не са гумите.

Според Делян Добрев от ГЕРБ изискване да се кара само със зимни губи при сняг и лед няма дори във Франция, страна доста по-северна от нашата.

"България е южна страна, зимата е мека, няма дори и евродиректива, която да ни задължава нормативно да въведем такова изискване, защо да го правим, след като само ще натовари милиони български домакинства със задължението да купуват зимни гуми", скочи и той.

Според него това ще се използва и за рекет върху шофьорите.

На съвсем друго мнение обаче беше съпартиецът на Добрев - Красимир Велчев. Според него техническата сигурност на колата е много важна на пътя и не може да се кара с "галоши", защото повишават риска от инциденти.

Шефът на транспортната комисия в парламента Нестимир Ананиев от РБ, пък отсече, че който не може да си смени гумите, не трябва да кара кола, защото така застрашава своя и на останалите пътници живот.



Няма коментари:

Публикуване на коментар