Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2016 г.

Опашки пред секциите винаги ще има

Самият алгоритъм на провеждане на избори у нас е сгрешен изначално
 
Изборният ден мина, но критиките за лошата организация и тази година не подминаха властта. 

В страната, пък и в чужбина, се извиха огромни опашки пред секциите дори и след обявяването на края на вота. 

Някои анализатори обясниха високата активност на тези избори - тя достигна над 52 процента, с въведеното задължително гласуване. Къде от страх от санкции, къде от граждански дълг, важното е, че голяма част от българите отидоха до урните, за да дадат воля на своите предпочитания за държавен глава.

Въвеждайки задължителния вот обаче нашите народни представители трябва поне да са обмислили дори и теоретичната възможност всички българи с право на глас да се изсипят пред секциите да гласуват.

Но нека бъдем прагматични и направим една проста сметка. Гражданите с право на глас по данни на ЦИК са малко над 6,8 милиона души. Секциите в страната, където всеки един българин може да пусне своята бюлетина пък са точно 12017. Изборният ден започва в 7.00 часа сутринта и продължава до 20.00, а където е нужно и до 21.00 часа. Това де факто означава, че общото време за гласуване е около 10 часа. Така математическите сметки показват, че на човек се пада средно по 1,3 минути, за да мине през урната, за да може всички избиратели да гласуват на 100 процента.

Това някак си е невъзможно и показва само едно - че самият алгоритъм на провеждане на избори у нас е сгрешен изначално. Няма почти никакъв шанс да гласуват повече от 50 процента от българите, което означава, че опашки пред секциите винаги ще има.

Единственият изход от тази ситуация е или увеличаване на секциите, или пък скоростно въвеждане на електронното гласуване. Първото е нерентабилно и би изисквало много повече финансови средства, в това число и за възнаграждения на членовете на секционни комисии и тяхното обучение. Това би означавало и много повече работа за Районните избирателни комисии (РИК), които пък ще трябва да обработват много повече изборни протоколи, а обявяването на резултатите би се проточило с дни. 


Българите винаги са склонни да критикуват властта и управляващите за неуредиците около изборите, но когато стане дума за отделянето на повече пари за провеждането им се вдига вой до небесата. Тук е важно да посочим, че тези избори 2 в 1 глътнаха около 47 милиона лева, като 20 милиона лева от тях са само за заплати и осигуровки на членовете на СИК.

Последните поправки в Изборния кодекс предвидиха електронното гласуване да започне да действа едва през 2018 година и то експериментално. С опита, който имаме с въвеждането на машинното гласуваме, което отне около три години, това означава, че ще можем да пуснем е-бюлетина най-рано през 2021 година. 


Дотогава ни остава само единствено да се въоръжим с търпение за опашките пред секциите и на следващите избори.


Тихомира Михайлова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар