Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2016 г.

Ивайло Московски: Удължаваме процедурата за концесиониране на летище София

Концесията на летището не е била самоцел на сегашното правителство

"Удължаваме процедурата за концесиониране на летище София до 31 януари 2017 г."

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по повод изказаната днес позиция от група народни представители, за прекратяване на концесионирането на летище София. По думите му, причината за удължаването на срока е постъпило искане от един от големите летищни оператори в Европа.

"Това ще даде възможност на следващото правителство да вземе решение дали да продължи процедурата по концесиониране на столичното летище", каза още Московски. 


Той допълни, че концесията на летището не е била самоцел на сегашното правителство. С авансовото плащане, което е минимум 640 млн. лв. е планирано да бъде изплатен дългът на БДЖ, който е под 500 млн. лв., а останалите средства ще бъдат инвестирани в локомотиви и вагони.
 

Той припомни, че е заварил железниците с 850 млн. лева дългове, натрупани от партиите и хората, които сега настояват да не се намери решение за тях. Задълженията на БДЖ към банките са под 500 млн. лева, но кредиторите не позволявали повече разсрочване.

"И тъй като се прокрадват съмнения, че ще бъде подарено на турска фирма, ние имаме законово основание и ще да удължим срока. Нека тези хора, които претендират за прозрачност, честност, незадкусилие, нека те да вземат решенията. Но тогава те трябва да отговорят на въпроса какво се случва с БДЖ. И с този около 500 млн. лв. дълг, трябва да кажат откъде да дойдат. Не няма откъде другаде да дойдат, освен от бюджета. Но като бръкнат в бюджета, трябва да кажат кои други сектори ще ощетят", заяви Московски.


"Концесията е единственият начин, по който бихме могли да оздравим БДЖ", допълни министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар