Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2016 г.

Плевнелиев и Радев ще определят заедно състава на служебното правителство

Ген. Радев не се ангажира да прогнозира кога ще са следващите парламентарни избори.


Президентът Росен Плевнелиев и новоизбраният държавен глава Румен Радев ще определят с консултации помежду си състава на бъдещо служебно правителство. 

Това стана ясно от думите на Радев след срещата с Плевнелиев.

На излизане от "Дондуков"2 Радев каза, че по време продължилата час и половина среща двамата не са обсъждали конкретни имена за служебния кабинет, но той е готов за приемственост в работата на президентската институция.

"Искам да благодаря на президента Плевнелиев за поканата за тази среща - тя беше знакова и ползотворна. По този начин гарантираме приемствеността в институцията. Обсъдихме много теми - настоящата обстановка, работа на президентската администрация", каза пред медиите спечелилият президентските избори Румен Радев.

Румен Радев каза още, че все още е рано да говори за съветници.
 

Ген. Радев не се ангажира да прогнозира кога ще са следващите парламентарни избори, защото зависи от това дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет.

От прессекретариата на държавния глава уточниха, че Плевнелиев и Радев са коментирали настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции.

За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, е било подчертано по време на разговора.

Росен Плевнелиев и Румен Радев са обменили мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната.

Според двамата от изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота за предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт.

Росен Плевнелиев и Румен Радев са били единни и в оценката си, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

На въпрос на македонски журналисти, Радев заяви, че очаква да бъде подписано споразумението за добросъседство и сътрудничество с Македония.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар