Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2016 г.

Минерална от извора или от чешмата

Изглежда много просто да си набавим най-важната течност за човека - водата, но дали наистина е така?
 
Лесно, ще кажат всички, отвиваме кранчето на чешмата и пием. Дори не се замисляме годна ли е или не, а у нас все още има места, където чешмяната вода не е за пиене. 

Разбира се, може да си я преварим или да използваме кани и шишета с филтри, но при тях няма 100% гаранция, че ще работят ефективно.

Следва дилемата какво да изберем - минерална или трапезна бутилирана вода. Родният пазар е наситен с всевъзможни марки, изборът е огромен. И е само въпрос на личен избор и вкус. Доколко обаче можем да се доверим, защото ментата дебнат отвсякъде, дори и при бутилираната вода. Проверки показват, че около половината от бутилираната минерална вода в търговските вериги е с подвеждаща информация. Според изследване, при което на случаен принцип са избрани над 15 търговски марки, при повече от 10 са открити нарушения.

Можем да подминем по-маловажни нарушения като липса на име на кирилица при някои търговски марки. Други пропуски обаче може да имат сериозни последствия. Например наличието на флуор, който в количества по-големи от 1,5 милиграма на литър може да е вреден. Друга опасност е минерализацията, която е различна на различните извори и за това трябва да се следи, за да не се стигне до натрупване. Внимание заслужава и надписът „Не/подходяща за всекидневна употреба“, който на места липсва и също е свързан с минерализацията на течността. Това е и една от причините лекарите да съветват да се редува ползването на минерална вода с чешмяна.

Има и вариант минералната вода, която ни пробутват, изобщо да не е такава, а да си е съвсем обикновена чешмяна. И този сектор, както всички останали, не е подминат от нередовни продавачи, които заработват на гърба на хората.

Ако не сте любители на водата от тръбата, също като мен, може би ще си решите проблема, като изберете трапезната вода в бутилки. Оказа се обаче, че и при нея има проблеми. Например на етикета се посочва географски регион, което е напълно забранено, а тя трябва да бъде пречистена чрез осмоза, но не е сигурно, че тя се извършва.

И така стигаме до извора. Буквално. До извора на минерална вода. А у нас има много, повече от 600. Чешми вече има в редица градове и пред тях почти винаги има опашки. Един от плюсовете е, че е безплатна и разходът е само за разстоянието, което трябва да се измине. Освен това никой не ни заблуждава с информация и не печели от подвеждащите данни. За съжаление обаче те не са в цялата страна, но пък пътуванията вече не са чак такава трудност. 


И ако това е важно за нас, то винаги може да си организираме приятно пътуване с полезна придобивка - наливане на минерална вода от извора.


Николета Цветкова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар