Зима

Зима
Пролет

5 ноември 2016 г.

Всяко чудо във Филипините – за четири дни

Старите навици умират трудно.
 
Филипинският президент Родриго Дутерте отдавна е известен с ругатните и псувните по време на речите си. Съвсем скоро той обеща да спре с това, но думата му имаше значение само за четири дни.

Той псуваше по време на мандата си като кмет на Давао, но продължи с навика си и след избирането си за президент през юни. Дутерте влезе на челните страници на световните мрежи след необмислените си тиради срещу американския президент Барак Обама, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и целия Европейски съюз.

На 27 октомври обаче той обеща да спре с ругатните и дори даде обет пред Бог, който по думите му го е накарал да направи това. Филипинските медии отбелязват, че Дутерте има доста променливи отношения с религията и „началника“ горе.

Малко време мина, преди суровият език да се завърне в речите на президента. На 31 октомври той използва серия от нецензурни изрази по време на обръщението си към полицията в Давао по повод войната с дрогата в страната.

„Никога не се замесвайте с незаконни наркотици. Кучи синове, ще ви избия, казвам ви го“, изкрещя той пред събралите се служители на реда.

Той изпсува отново на 2 ноември по време на митинг срещу решението на САЩ да спрат продажбата на 26 000 автомата за Филипините заради притеснения за злоупотребите на полицията.

Органите на реда в страната бяха обвинени за убийството на хиляди граждани, които са уличени в притежание, употреба, или разпространение на наркотици, но така и не са стигнали до съдебната скамейка.

„Вижте тези маймуни. Не искат да ни продадат 26 000-те хиляди оръжия, които искахме да купим. Кучи синове, ние си имаме много оръжия, произведени тук. Американски глупаци“, каза той по време на реч, излъчена по националната телевизия.

Докато редовната употреба на ругатни спечели на Дутерте някои привърженици по време на президентската му кампания, продължаването на тази практика като държавен глава отблъсква мнозина.

Сред тях е и човекът, който убеди президента да се яви на изборите – неговият предшественик Фидел Рамос.

За изненада на администрацията на Дутерте, Рамос обяви, че подава оставка като пратеник на страната в Китай на 31 октомври. 9 дни преди това Рамос атакува президента за това, че е затънал в пререкания за убийствата на наркомани и обиди на световните лидери, вместо да използва цивилизован език.



Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар