Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2016 г.

Пет прекрасни германски замъка

Да посетите германски замък означава да попаднете в приказна обстановка, където замъкът е кацнал на висок планински връх, а кулите му докосват небето.

Германия е известна със своите замъци и с тяхното минало, в което присъстват рицари и херцози и което е белязано от разрушителни войни. 

Замъците имат дълга история, предишната им слава е възстановена, а в някои случаи в тях дори живеят потомци на основателите им. Съкровищницата им включва атрифакти, картини, мебели и оръжия.

Нойшванщайн



Той е една от най-фотографираните сгради в Германия, а също и една от най-известните европейски дестинации. Сгушен в прегръдката на прелестните Баварски Алпи, близо до град Фюсен, приказният Нойшванщайн е послужил като вдъхновение на Уолт Дисни за замъка в „Спящата красавица“. 

Построен е в края на XIX в., но не за защитни цели, както повечето замъци. Вместо това е създаден като място за уединение за Лудвиг II Баварски. Ослепителни полилеи и красиви картини украсяват всяка стая в двореца, а третият етаж е посветен на сцени с лебеди от оперите на Вагнер, към когото Лудвиг изпитвал дълбоко възхищение.

Хоенцолерн


Разположен на връх Хоенцолерн, замъкът, носещ същото име, съществува от XI в. Сградата е разрушена през вековете, като е запазен само параклисът. Настоящата сграда е построена в средата на XIX в. при Фридрих Вилхелм IV.  Хоенцолерн се намира на 50 км на юг от Щутгарт и е наследствен дом на династията Хоенцолерн. Днес замъкът е превърнат в музей, където могат да се видят короната на пруските крале и униформа, носена от Фридрих Велики. Замъкът, който е един от най-посещаваните в Германия, е частна собственост.

Елц




Намира се близо до река Мозел между градовете Кобленц и Трир и е построен през XII в. Днес все още са запазени някои от оригиналните мебели. Замъкът е разположен върху голяма скала по средата на гора и се отличава с уникална средновековна архитектура. Любопитен е фактът, че Елц е останал непокътнат по време на войните.

Хайделберг


Останките от замъка са едни от най-важните структури в ренесансов стил на север от Алпите. От построяването си през XIII в., Хайделберг има дълга и бурна история. Той е бил напълно разрушен по време на Тридесетгодишната война, а по-късно и от французите през XVII в. През 1764 г. замъкът е ударен от светкавица. Освен това камъни от Хайделберг са използвани при построяването на нови къщи в града. При последващото възстановяване са използвани различни архитектурни стилове – нещо, което допринася за очарованието на замъка.

Шверин


Замъкът Шверин се намира на остров в езеро на едноименния град. Смята се, че съществува от X в. Векове наред тук са живели херцозите на Мекленбург, а през XX в. замъкът е служел като музей и колеж, в който са се обучавали учители за детски градини. Днес Шверин е музей и правителствена сграда на местния парламент на провинция Мекленбург-Предна Померания. 


Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар