Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2016 г.

Георги Готев: Изглежда Екатерина Захариева е изборът на Борисов за нов комисар

Проф. Анна Кръстева: Има конфликт между Кристалина Георгиева и шефа на кабинета на Жан-Клод Юнкер

"Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е научил за новата работа на Кристалина Георгиева в петък. 

Тя не го е уведомила предварително, той е научил почти едновременно с нас, че е подала оставка и си е намерила друга работа. Това показва как се работи в ЕК. Очевидно няма никакъв ред."

Това каза зам.-главният редактор на EurActiv.com Георги Готев в живо включване от Брюксел в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Мнозина казват, че внезапното заминаване на Георгиева поставя въпроси, но също така има въпроси и около Гюнтер Йотингер, който се очаква да поеме нейния портфейл. Йотингер стана известен с колосални гафове", допълни Готев.

Политологът проф. Анна Кръстева пък коментира, че има и други комисари, които са напускали преди изтичане на мандата, както и че повечето от напусналите се връщат в националната политика, което не е така за Кристалина Георгиева. На трето място Кръстева посочи, че за подобни промени има комплекс от причини и напрежението в ЕК e една от съществените.

Проф. Кръстева твърди, че има конфликт между Кристалина Георгиева и шефа на кабинета на Жан-Клод Юнкер.

"Очевидно има конфликти и те не са от вчера. Кристалина Георгиева много отдавна си търси работа, което тя няма право да прави по силата на Кодекса на поведение на европейските комисари", подчерта Готев. "България загуби един изключително важен портфейл. Провалихме ООН и най-важния портфейл, който България можеше да има в ЕК", добави той.

Кръстева обаче категорично не се съгласи. "Просто е смешно да се каже, че сме провалили ООН. През всички турове изключително и категорично на първо място беше Антонио Гутереш", настоя тя в студиото на Симеон Белев и Лора Инджова.

"Изглежда Екатерина Захариева е изборът на премиера Борисов за нов комисар. Той без да споменава нейното име, посочвайки желания портфейл за регионално развитие, намекът беше очевидно, че нея има предвид. Друг е въпросът, че този ресор е зает", заяви Готев. По думите му има опасност, ако кандидатът не става, да останем без портфейл.

"Няма хипотеза да бъдем без ресор. Когато се загуби ресора, би могло Юнкер да създаде нов", заключи Кръстева.

Екатерина Захариева

Няма коментари:

Публикуване на коментар