Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2016 г.

Оракуле-боракуле, кой да бъде eврокомисар

Бъдещият президент Румен Радев може и да (си) избере служебния кабинет, но еврокомисарят ще е номинация на все-още-управляващите
 
Кой, кой, кой да бъде следващият български еврокомисар? 

Едно поне е сигурно – ще трябва да е от голямото политическо семейство на Европейската народна партия (ЕНП). А мандатът на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер ЕК изтича на 31 октомври 2019 г.

Мястото е вакантно, след като настоящият еврокомисар – Кристалина Георгиева, предпочете високия пост на главен изпълнителен директор на Световната банка.

Така че бъдещият президент Румен Радев може и да (си) избере служебния кабинет, но еврокомисарят ще е номинация на все-още-управляващите. Към ЕНП принадлежат ГЕРБ, СДС, ДСБ и ДБГ.

Започваме отзад напред. Големият желаещ за Брюксел е вицепремиерът, министър на образованието в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която вече е била еврокомисар в мандата на бившия португалски премиер Жозе Барозу. Но едва ли ще е номинация и сега. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да те номинират.

Името на министъра на външните работи Даниел Митов не е пуснато в рулетката. Дали и той не се надява на дипломатическа кариера, подобна на тази на Николай Младенов?

ДСБ няма министър, който биха могли да излъчат. Все пак едно (неформално) изискване към бъдещия еврокомисар е да е политик от висок ранг – министър, премиер. Което оставя извън борда тъмносините, които са и в опозиция. ПраХтическа.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски е и министър на икономиката. Но номинацията му би била почти като спорната на Румяна Желева. И не само заради #КОЙ и смехотворни изказвания от сорта: „За нас поръчките, които са свързани с американската оръжейна индустрия, са много важни и се надявам, че както досега и отсега нататък, след идването на Доналд Тръмп, няма да има промяна и да се надяваме, че може да има и засилване на поръчките“ (?!?).

След това бързичко преговаряне на възможни оферти, стигаме до ГЕРБ. #Кой, ако не управляващите разполагат с банка кадри. На скамейката откъм министрите в оставка Екатерина Захариева потропва с токче – известно е, че се бори за кандидатурата за еврокомисар. Лиляна Павлова е нужна на партията и Бойко Борисов. Десислава Танева не я блазни подобен пост – тя има бизнес за милиони тук.

Ивелина Василева? Разбира от европроекти, с добра биография, министър и в двете правителства на Борисов, в Брюксел я познават. Би могла.

Виж, вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев би бил почти идеалният кандидат – сдържан, не се е замесвал в скандали, също с достатъчно опит. И може би точно поради тази причина Бойко Борисов не иска да го прати.

А Илияна Цанова, за която се шушука, макар и с добра експертиза, е била само министър в служебен кабинет. Тя беше избрана от Европарламента преди година за зам.-директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана „Юнкер“.

Борисов от един добър управленец стана един изключителен държавник, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред bTV, запитана как се е променил премиерът за времето от първия си мандат начело на държавата досега.

Е, значи един еврокомисарски пост би му бил по мярка. Но той никога не би напуснал България, за да прави политика другаде…


Гергана Делчева,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар