Зима

Зима
Пролет

12 декември 2016 г.

Русия видя сериозни крачки напред в руско-българските отношения

Анатолий Макаров: Тази положителна динамика трябва да се запази

Русия видя сериозни крачки напред и положителна динамика в руско-българските отношения в последните месеци.

Това признание дойде от новия руски посланик у нас Анатолий Макаров, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет, стана ясно от съобщение на руската мисия във Facebook.

По време на разговорите Макаров акцентирал на това, че в последните месеци преди оставката на кабинета на Борисов са били направени "сериозни крачки напред" в руско-българските отношения.

Те се изразявали в постигнатата договореност за изплащане на дълга за АЕЦ "Белене", реализацията на газовия хъб "Балкан" и намирането на приемливо и за двете страни решение за ремонта на двигателите на самолетите Миг-29.

Според Макаров "тази положителна динамика трябва да се запази и това е невъзможно без приемственост в политическата линия на самата България".

Посланикът изразил надежда, че конструктивният диалог ще бъде продължен и от следващото правителство.

От съобщението на руската мисия става ясно, че българският премиер е коментирал, че гаранция за успеха на реализацията на хъба "Балкан" ще бъде съответното решение на Европейската комисия.

Според информацията Макаров и Борисов са обсъдили и въпроса за лицензирането на производството на леко стрелково оръжие в България, съобщава Dnes.bg.

Българският премиер и руският посланик са разговаряли и по актуалната политическа ситуация, както и теми от международния дневен ред. Двамата били на едно мнение, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори.

"Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти", казал премиерът Борисов.

В началото на срещата Макаров поднесъл съболезнования на близките на загиналите и пожелал бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември.

"Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но, за съжаление, не можем да върнем човешкия живот", казал премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Оттам съобщиха още, че премиерът и посланикът са обсъдили напредъка и постигнатото до момента в отношенията в сектор енергетика. Двамата изразиха желание за продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството между Република България и Руската федерация в енергийния сектор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар