Зима

Зима
Пролет

12 декември 2016 г.

Близо 500 българи умират годишно от домашна ракия

Наближаващите празници отново извадиха на пазара опасни пластмасови туби със съмнителна течност под етикета "домашна ракия".
 
Подозрителните туби и бутилки се увеличават по столични сергийки и крайпътни търговци.

Заради по-ниската цена на домашния алкохол мнозина се изкушават да посегнат към такава напитка, за да спестят някой лев по празниците. Специалисти обаче предупреждават, че и в този случай евтиното излиза не скъпо, а направо фатално. 

Експертите отчитат и неприятна тенденция в смъртността от произведена домашна ракия - близо 20% от случаите са именно от консумация на опасна скоросмъртница. Лекари алармират и че е недопустимо годишно от такива питиета да си отиват близо 500 души, цифра, равна на жертвите на пътни произшествия, съобщава в. "България Днес".
 

Проблем за властите да контролират продажбата на ракията менте е и фактът, че масово производители предлагат продукцията си в интернет. Малцина потребители обаче могат да различат качествен от смъртоносен алкохол. А лечението след натравяне с домашна ракия струва близо 100 хиляди лева, посочва токсикологът от ВМА д-р Борислав Петров. Скъпа цена за левче-два по-евтино питие на трапезата. 

Проблем при подобно производство на алкохол е фактът, че в него често се влагат съмнителни съставки, за да оправдае ниската му цена, както и начинът на производство е буквално потресаващ. Запознати разказват, че някои хора дори варят ракия, ползвайки барабани от стари перални машини. Хигиената при подобен процес граничи с нулата. В основата на такива продукти има технически спирт, оцветители и ароматизатори. Тези отровни вещества най-малкото нанасят дълготрайни и непоправими увреждания на човешкия организъм - на зрението, на слуха, на сърдечно-съдовата дейност, на репродуктивната функция.
 

Припомняме, че според данни на Националната лозаро-винарска камара ментетата се срещат там, където са неподвластни на контролните органи - на пазари, в малки магазини, дълбоко скрити в склада или зад щанда, на капаците на коли край пътища. Продават като „домашни", за да заблудят клиента. Количествата ракия в нелегалния сектор, според организацията, надвишават 50 млн. литра годишно, което я прави абсолютно достъпна до всеки български дом. Минимум 1 човек на ден обаче умира от нея.


Няма коментари:

Публикуване на коментар