Зима

Зима
Пролет

31 декември 2016 г.

Тест за Румен Радев

На новоизбрания президент Румен Радев ще му се наложи да влети в българската политика. В буквалния смисъл.
 
По време на клетвата като държавен глава в джоба му трябва да е списъкът на служебния кабинет. И някоя и друга номинация за еврокомисар.

Сериозно изпитание. Макар да стана „Политик на годината“ в класацията на Дарик радио. На никой друг държавен глава не му се е налагало да прави кабинет непосредствено след клетвата си, нито да поема отговорността за еврокомисар. Но главната причина е друга – България така сериозно изостава в подготовката си за председателството на ЕС, че ако служебният кабинет има за премиер човек без опит и неразбиращ голямата отговорност от предстоящото през януари-юни 2018 председателство, то значи провалът отсега е гарантиран.

Румен Радев би могъл да минимизира – или да увеличи тази вероятност за съкрушително и болезнено падане.

Разбира се, в случай че вярваме на шефа на НДК Мирослав Боршош, председателството ще се провали, ако не му дадат 20 милиона лева за ремонт на Националния дворец на културата (НДК). Уви. Ако успехът зависеше от комисиони за обществени поръчки, щеше лесно да се уреди. Но зависи предимно от административния капацитет и подготовка и не е само работа на МВнР.

Летящият старт, от който бъдещият президент влиза в политиката, зависи и от това ще видим – или няма да видим, разделителна линия между „Дондуков“ 2 и „Позитано“ 20. Това е първият тест, за да установим нивото на еманципация – предвид факта, че в БСП вече трудно удържат настървението си за власт.

Номинацията за еврокомисар е част от това изпитание – и най-добре да е обвързана с опцията за евентуален ресор в Европейската комисия. Тоест – необходим е предварителен сондаж за имената и какво бихме получили срещу тях.

Едно е сигурно – това е последната му Нова година като свободен човек.



Емилия Милчева,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар