Зима

Зима
Пролет

8 декември 2016 г.

И дебелият катаджия стана още по-дебел

След малко повече от 2 години управление, на чийто старт ни бяха обещани реформи, в края виждаме нови напъни за власт – и все същото втръснало дередже
 
43-ият парламент ще приключи, без да приеме окончателно антикорупционния закон на Меглена Кунева, но с или без него, нивото на корупция ще си остане до критичната точка за давене.

След малко повече от 2 години управление, на чийто старт ни бяха обещани реформи в съдебната власт, здравеопазването, енергетиката, както и електронно управление и борба с корупцията, в края виждаме нови напъни за власт – и все същото втръснало дередже.

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията от лятото показа, че проблемите на страната ни с корупцията само се влошават. Още по-страшно обаче е разбирането на управляващите, че реформите се състоят единствено в нови регулации и утежнени санкции, без да бъдат въведени системи за вътрешен контрол в институциите.

И така стигаме до най-явния пример – движението по българските пътища и корупционните практики, заснети във видеа, описани в мрежите, увековечени във вицове.

Парламентът завиши днес глобите за превишена скорост и наказанията за каране без книжка, и одобри нова „допълнителна глоба“ за превозните средства, които преминават транзит през България. Целта й е да прекрати практиката да се предават от ръка на ръка – от камион на камион, винетки, с което ощетяват хазната.

Всеки, управлявал МПС из българските пътища, е наясно, че всяка завишена санкция означава равностойността й в лева или друга валута, дисконтирана с 30-40%, в джоба на катаджията. Колкото е по-висока глобата, толкова е по-нисък дисконтът – знаете го, нали?

До реални наказания за корумпираните пътни – и други, полицаи, така и не се стига. (Да припомняме ли случая с няколко топченгета, преместени на по-ниска длъжност след разкрития за скандални договори?)

Ако държавата – т.е. Властта, беше изпълнила обещанията си всички пътни полицаи, които имат право да спират колите, да бъдат оборудвани с камери на униформите, нямаше да чуваме въпроса: „Ко праим ся?“.

С приетите днес нови глоби катаджиите не само ще дерат по две кожи, но ще окачат и скалпа ни до стоп палката си.

Аргументът, че става дума за корупция на микрониво просто не издържа. Защото цената е човешки животи.

През последните години България системно превръща престъпността по пътищата в двигател на демографската криза, а стотици хора умират или остават инвалиди за цял живот заради глупави решения зад волана, лоши пътища и стари автомобили. Престъпността в КАТ е един от тези фактори, демоскопите и статистиците да му дадат място в класацията на фактори.

А решението е съвсем лесно. Отговорните политици в Германия са го намерили – и никой няма да ни съди за плагиатство, ако го препишем и приложим в законодателството.

Полицаите, хванати за участие в корупция губят всички социални придобивки, които им се полагат по закон. Освен че трябва да напуснат системата. И в САЩ е така.

Дали местните шкембелии в униформи биха рискували 20-те заплати и сравнително високата пенсия, заради рушвет от 20-30 лева, ако имаха камери на униформите си? Освен това ще се сбогуват и с място, на което без особени усилия кютат до пенсия.

Камерите на униформите ще осигурят и доказателства за престъпления.

А същата комбинация от мерки може да пребори още два сериозни проблема – каналите за трафик на мигранти и контрабандата на стоки през границата. 


Същата контрабанда, която премиерът многократно използва като аргумент за оставането си на власт. 

Същата контрабанда, която никога не е била възможна без политически чадър над чадъра на МВР.

Петър Хаджиколев, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар