Зима

Зима
Пролет

8 декември 2016 г.

Депутатите приеха промените в Кодекса на труда за празниците

Вече ще има почивни понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя.
 
Това предложение на правителството за промени в Кодекса на труда беше прието от депутатите на първо четене.

Така че първият извънреден почивен понеделник ще е още на 2 януари 2017 г.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър в оставка Зорница Русинова заради бизнеса, който от години се оплаква от т.нар. дълги уикенди заради сливането на празниците.

Оказа се обаче, че в промените, предложени от кабинета, никъде не е отменено правота на правителството да слива празници, а след това да се отработват дните в събота.

Заради това депутати от социалната комисия поеха ангажимент преди окончателното гласуване на промените в Кодекса да внесат предложение, с което да се забрани на Министерски съвет да размества почивните дни през годината.

Според тъмносиния лидер Радан Кънев това обаче е "парламентарно мишкуване", защото сега парламентът приема "едно безсмислено нещо". Той призова за радикална реформа на трудовото законодателство, защото явно е много остаряло.

Ако депутатите наистина внесат предложение, с което ще забранят на кабинета да слива почивните дни, за официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година.

Иначе досега практиката показвала, че разместването на почивните дни имат по-скоро негативни последствия, защото се нарушавала комуникацията в реално време между бизнеса, институциите и партньорите в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Освен това се нарушавала работата на финансовите институции и се забавяли плащанията.

Скачали и разходите за заплати в сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес, като транспорт, здравеопазване, търговия, което пък водело до оскъпяване на продукцията.

Отработването в събота водело и до по-слаба ефективност и производителност на работниците заради преумора от натрупаната дълга работна седмица.

Дори и да няма вече дълги уикенди, пак се очертават повече почивни дни за работещите и догодина, защото календарът ще работи в полза на служителите.

Ще го усетим още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, ще добавим към почивката понеделник 2 януари. И то без да го отработваме.

Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.

През май се очертават още две ваканции - тридневна около 1 май и еднодневна на 24 май.

Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април около великденските празници.



Няма коментари:

Публикуване на коментар