Зима

Зима
Пролет

7 декември 2016 г.

Радев поема – Борисов сдава...

Може ли правителството на Бойко Борисов да остане на власт до 22 януари, когато в длъжност ще встъпи новият президент Румен Радев?

"Какво ви кара да мислите, че има друга алтернатива?". 


Така вицепремиерът в оставка Томислав Дончев отвърна с въпрос на въпроса на репортерите и даде да се разбере, че такъв вариант не е изключен и дори на този етап изглежда като единствен възможен.

Вариантът "Радев поема - Борисов сдава" ще избегне неудобството Плевнелиев да сформира правителство за 20 дни. Вчера от ГЕРБ обясниха, че малко сериозни експерти биха се ангажирали с това да влязат във властта за няколко седмици.

Ако и третият проучвателен мандат, който ще получат Реформаторите, се окаже неуспешен, Плевнелиев ще е длъжен да сформира служебен кабинет. В случай обаче, че процедурите около връчване и опит за сформиране на правителството отнемат повече време, това може и да не се наложи.

Томислав Дончев обясни, че е скептичен към варианта да се състави кабинет с мандат на Реформаторския блок. И той обаче, както и депутатите от ГЕРБ по-рано, обясниха, че въпросът ще бъде обсъден след като РБ получат наистина мандата. Президентът вече обяви, че ще им го връчи в понеделник.

"Следвайки принципната позиция, че парламентът е изчерпан, че навън има други нагласи, не виждам защо трябва да се сглоби трудно неустойчива политическа конструкция", каза вицепремиерът, цитиран от Dnes.bg.

Той обаче обясни и че не иска да отрича нещата в аванс: "Нека да видим какви са предложенията на колегите".

Вицепремиерът се изказа против идеите за експертно правителство без политици, защото няма да има кой да носи отговорността. Вариантът същото правителство с друг премиер според него също е абсурдна, защото министрите не били трансферни футболисти да се местят от един отбор в друг.

Дончев припомни вариантите за бъдещето на АЕЦ "Белене" - приватизация на пазарен принцип или препродажба на оборудването. Той не изключи варианта, купувач да се окаже и Русия, ако даде най-много пари.



Няма коментари:

Публикуване на коментар