Зима

Зима
Пролет

23 декември 2016 г.

Конфликтът в Източна Украйна се изостря

При несполучливи опити да пробият отбраната на сепаратистите в Източна Украйна край град Дебалцево са загинали или ранени общо около 150 украински военни.
 
Това заявява Игор Плотницки, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), цитиран от руския вестник "Росийская газета".

"Поредният опит за блицкриг се провали. Близо 150 украински военнослужещи платиха с живота и здравето си за авантюризма на (президента Петро) Порошенко", се казва в изявление на Плотницки.

Според него от 18 декември, когато се изостри военната обстановка по Дебалцевското направление, украински подразделения са предприели над 20 атаки с артилерия и тежка бронирана техника, забранени от Минските споразумения.

"Цялата отговорност за ескалацията на кръвопролитието в Донбас носи лично Порошенко", подчертава сепаратисткият водач. Според него след постигането на трайно примирие ще бъдат пресметнати щетите, нанесени от украинските силови структури, и срещу Киев ще бъде внесен съответен иск. "А лицата, виновни във военни престъпления и престъпления против човечността", ще бъдат съдени "с цялата строгост на международно признатите норми и закони".

Украинската армия междувременно продължава атаките край Дебалцево. Според Андрей Марочко, говорител на Народната милиция на ЛНР, за денонощие силите на Киев са обстреляли 15 пъти нейни позиции, включително с тежка артилерия, добавя "Росийская газета".

Данните за тежки боеве край Дебалцево са потвърдени от щаба на киевската антитерористична операция и от наблюдателската мисия на ОССЕ. Украинските власти съобщиха за петима загинали от тяхна страна и за 25 - от страната на ЛНР и ДНР - Донецката народна република, посочва "Новая газета", цитирана Dnes.bg.

Двайсет и два месеца след подписването на Минския план за мирно уреждане страните в конфликта подновиха мащабните бойни действия с тежки оръжия, констатира вестникът.

Представители на сепаратистите в Луганск и съседен Донецк с тревога отбелязват, че Москва губи някогашния си интерес към преговорите и самите спорни територии.

"Високопоставените военни съветници и цивилните наставници са прехвърлени на сирийското направление, а тук при нас е безнадеждна сивота", обяснява за изданието източник от ДНР. По думите му липсата на ясна перспектива "дезориентира служителите от средното ниво", а "шефовете се занимават с подмолни борби помежду си за паричните потоци".

Ситуацията се изостря на фона на социално-икономическо бедствие в градовете от Донбас и пълна безизходица в мирните преговори - за година не е решен нито един от ключовите въпроси, пише "Новая газета". Упадъкът в региона, започнал заедно с войната, се засилва заради икономическата блокада, затягана все повече от украинските власти.

Единствен партньор, всъщност неофициален донор на Донбас, е Русия, съответно трудностите в руската икономика автоматично се отразяват на резервите на ДНР и ЛНР. Работещи в бюджетния сектор от няколко града в Донецка област например разказват, че бюджетът на ДНР е орязан и не им са изплащани пари от ноември, допълва "Новая газета".



Няма коментари:

Публикуване на коментар